Spectacol total în această noapte în Bistriţa: zeci de bistriţeni stau acum la coadă să viziteze gratis turnul Bisericii Evanghelice iar spectaculoasa colecţie “Madmoiselle” a făcut senzaţie. Inclusiv primarul Ovidiu Creţu şi soţia sa şi-au făcut fotografii alături de fotomodele iar fetele de la Sirius s-au jucat incredibil cu focul.
Noaptea albă a Bisericii Evanghelice a adunat o mulţime de bistriţeni în jurul clădirii care este simbolul incontestabil al oraşului: oamenii au urmărit încântaţi dansurile medievale ale formaţiei Nosa şi au ascultat cu sufletul la gură incredibila poveste a castelanului şi paznicului din turn.
O mulţime dintre personajele istorice de seamă ale Bistriţei, de altfel, au fost evocate de actorul Dan Rădulescu şi Florin Săsărman, care a interpretat pentru cei prezenţi şi melodia „Salvaţi cavalerul din Turn”, realizată şi prezentată de îndrăgitul interpret de folk bistriţean în premieră, la Serbările Bistriţei Medievale.
Atmosfera de poveste a fost perfect completată de colecţia „Mademoiselle” – moment realizat de Liceul de arte plastice „Corneliu Baba” şi Liceul teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chişinău – cu sprijinul muzeografului Elena Pleniceanu.
Peste 30 de ţinute de epocă au fost prezentate bistriţenilor sub forma unor grupuri statuare care au atras atenţia şi admiraţia tuturor, mulţi rivindu-le îndelung, fotografiindu-le sau filmându-le cu mobilul. Printre cei care şi-au dorit să aibă o amintire cu fotomodelele – mai ales că proiectul a fost finanţat de municipalitate – s-a numărat şi primarul Ovidiu Creţu, alături de soţia sa.
Coordonatoarele spectaculoasei colecţii sunt profesoarele Adina Mocanu, Loredana Chiş, Elena Pleniceanu şi Elena Mariţoi iar mai multe detalii despre proiectul elevilor bistriţeni şi moldoveni puteţi citi şi AICI.
Noaptea albă a continuat cu un superb spectacol de foc cu fetele din trupa „SIRIUS”, care şi-au impresionat audienţa cu efectele speciale iar în interiorul Bisericii Evanghelice s-a desfăşurat un miniconcert vocal - instrumental susţinut de profesorii şi elevii de la Liceul de muzică „Tudor Jarda”.
Imediat după miezul nopţii – în faţa liftului s-a format o coadă uriaşă până aproape spre poarta de intrare în biserică, oamenii fiind curioşi să vadă cum arată Bistriţa noaptea, de la înălţime.
De altfel, bistriţenii vor avea ocazia să urce cu liftul în Turn aproape toată noaptea – pentru că programul de vizite gratuite durează până la orele 03.00.
Programul a cuprins şi proiecţia filmului documentar SAMSARA produs de Mark Magidson, în regia lui Ron Fricke.