Asociația Bistrița Civică a programat pentru astăzi o dezbatere publică pe tema salvării pădurii Codrișor unde ar urma să fie amenajată centura de sud a orașului. Primarul acuza asociația de manipulare grosolană și că distribuie un film pe jumătate horror.
În această după amiază Asociaţia Bistriţa Civică organizează în teatrul de vară o dezbatere publică pentru salvarea Pădurii Codrişor şi transformarea acesteia într-o pădure-parc. Cei de la Bistriţa Civică vor ca în pădure să fie amenajate trasee pentru biciclete, alei şi poteci pietonale, locuri pentru picnic şi zone pentru joacă în poienile din pădure, un parc de aventură și chiar pârtii pentru săniuţe.
"De beneficiile acestui loc minunat, situat foarte aproape de centrul oraşului nostru, trebuie să se bucure toţi bistriţenii. „Plămânul verde” al oraşului trebuie utilizat de bistriţeni pentru sănătatea lor! Pentru realizarea celor de mai sus avem nevoie de sprijinul bistriţenilor: să semneze pe lista de susţinere a proiectului hotărârii Consiliului Local iniţiat de cetăţeni pentru declararea Pădurii Codrişor ca zonă de agrement „Pădure-parc Codrişor”. Bistriţa Civică a strâns deja peste 2.000 de semnături pentru susţinerea proiectului "Salvăm Pădurea Codrişor". Ei au nevoie de minim 4000 de semnături pentru a propune un proiect de hotărâre care să intre pe ordinea de zi a Consiliul Local, proiect menit să reintroducă zona Codrișor în lista zonelor de agrement din Bistrița.
Dezbaterea din această după-amiază a fost și tema principală a conferinței de presă de astăzi susținută de primarul Ovidiu Crețu. El spune că asociația, prin difuzarea filmulețului care rulează de 4 luni, încearcă să manipuleaze publicul.
"În ultima perioadă am constatat că rulează și un filmuleț jumătate horror, jumătate vesel, în care se manipulează publicul într-un așa hal, aș spune eu, chiar grosolan. Se spune acolo despre sute de utilaje grele care au intrat în pădurea Codrișor. Încă n-a intrat niciun utilaj! Nu cred că în pădurea Codrișor vor intra mai mult de 4-5 utilaje în condițiile în care pentru amenajarea Parcului Industrial au lucrat 10 utilaje simultan. Să nu uităm că varianta ocolitoare are 14 km și în Pădurea Codrișor ocupă cam 3 km din acești 14. Cei care au realizat filmul presupun că vor fi și accidente în șantierele respective cu toate că noi am avut șantiere de peste 30 milioane euro și încă nu am avut niciun accident" a spus primarul Bistriței în conferința convocată în această dimineață.
"Tot în filmulețul acela se spune de 10.000 de mașini care vor circula zilnic pe varianta ocolitoare. Sincer, m-aș bucura ca prin Bistrița să treacă 10.000 de mașini și asta numai în direcția spre Moldova. Așa am fi mai tari chiar decât Bucureștiul. Nici o arteră nu e atât de tranzitată, nici Arad-Timișoara, nici Cluj-Oradea. Mai spun cei din filmuleț că dintre acestea, 1000 vor fi de tonaj greu. Este foarte simplu să verifice aceste mașini circule la ora actuală prin localitatea Unirea și puteți vedea că cifrele sunt undeva la sub 30 la sută pentru autovehicule total și undeva la 10-15 la sută la tonajul greu" a mai completat primarul Crețu. În aceste condiții pe noua centură de sud a orașului ar trece zilnic 2-3.000 de autovehicole și numai 100-150 de TIR-uri.
„Se face referire la noxele care sunt eliminate de aceste mașini și care vor afecta pădurea” a continuat edilul... „Mai întâi vreau să subliniez faptul că acele noxe mai întâi sunt în oraș. Mașinile respective circulă printre oameni pe Bulevardul Independenței – Republicii – 1 Decembrie - Calea Moldovei pe sub balcoanele noastre, deci noxele sunt acum, aici. Hai să spunem că vor fi noxe și le scoatem între copaci! Că pădurea nu este afectată de aceste noxe ne arată pădurea Bogata care este una dintre cele mai circulate păduri și nu are niciun fel de problemă. Noi dorim ca noxele să le mutăm între copaci pentru că întotdeauna am pus înainte omul și apoi copacul. Spun realizatorii filmulețului că din statisticile Direcției de Sănătate Publice, 50 la sută dintre îmbolnăvirile noi sunt boli ale aparatului respirator. Păi atunci este obligatoriu să mutăm noxele dintre oameni între copaci!"
Primarului nu i-a scăpat nici finalul filmulețului realizat de Bistrița Civică pentru a salva Pădurea Codrișor. „În partea finală a filmulețului se face referire la amenajarea pădurii Codrișor. Noi am fi dorit să începem amenajarea acelei păduri pentru că nu este o noutate. Dorim să se amenajeze doar că Dealul Codrișor sau Schifferberg adică în limba germană dealul de argilă, prezintă în permanență alunecări. Deocamdată de mici dimensiuni și până nu se stabilizează dealul nu putem să intrăm cu utilajele și să realizăm amenajarea, ori stabilizarea dealului este prevăzută tocmai în varianta ocolitoare a municipiului prin lucrările de consolidare a întregii porțiuni din deal" a conchis Ovidiu Crețu.
Filmulețul la care se face referire poate fi vizionat AICI.