Mai mulți câini din adăpostul public ar putea fi eutanasiați. Motivul? Adăpostul nu poate face față la numărul mare de câini care intră acolo lună de lună, iar cei vizați pentru eutanasiere se află acolo de mai bine de un an de zile, însă nimeni nu îi adoptă pentru că sunt agresivi.
Potrivit unor surse Bistrițeanul.ro, mai mulți câini din adăpostul public Bistrița ar urma să fie eutanasiați. Motivul ar fi că sunt foarte mulți câini în adăpost, deoarece acolo intră mai mulți câini decât se adoptă.
Contactată de reporterul Bistrițeanul.ro, șeful Serviciului de Ecarisaj din Primăria Bistriţa, Maria Iordache, spune că informațiile sunt false: „Nu urmează așa ceva. Atunci când o să fie cazul o să aflați".
Mai mult, Dumitru Păvălean, un consilier din cadrul ANSV Bistrița-Năsăud, este cel care ar fi discutat cu Maria Iordache despre eutanasierea tuturor câinilor agresivi din adăpost, însă el declară că nu știe nimic despre această situație.
„Știu că sunt niste câini foarte agresivi care au aproape doi ani acolo, nu poate intra nimeni la ei și am vorbit doar cu doctorul Cristea că trebuie să îi vadă ori să îi adopte cineva ori altă variantă nu știu. Am înțeles că nu mai încap câini acolo, dau câinii pe dinafară și că sunt în jur de zece câini care au o vechime de peste un an jumătate, câini în vârstă, câini agresivi pe care nu îi vrea nimeni”, a adăugat Dumitru Păvălean.
Contactat de reporterul Bistrițeanul.ro în legătură cu această situație, Victor Cristea a declarat că deocamdată sunt la stadiul de discuție în această privință: „Încă nu este nicio listă, nu este pusă problema încă, este o discuție doar, trebuie făcute documente. Nu se eutanasiază nimic.”
În ceea ce privește motivul din care s-a iscat această discuție, Cristea susține că numărul câinilor este foarte mare: „Sunt foarte mulți câini în adăpost, nu se adoptă suficient, dar intră mulți câini. În mod normal există o lege prin care trebuie eutanasiați câini în cazul în care nu se găsește adoptator. Cei despre care se discută sunt foarte agresivi, nu își găsesc adoptatori și atunci se va propune eutanasierea.
Foarte mulți câini pleacă în Germania, în jur de 50 au plecat numai luna trecută. Vineri a fost un transport și deja e plin adăpostul. În plus, sunt foarte multe reclamații din partea oamenilor că sunt câini în oraș în zona aceea și nu avem unde să îi punem.
Câinii vin în general de pe stradă, de la proprietari care nu îi mai vor și cred că Primăria este rezolvarea, dar nu este așa. Oamenii îi aruncă pe drum sau fac reclamație că au un câine nemicrocipat, dacă este microcipat nu ajunge câinele în adăpost pentru că sunăm proprietarul.
Asta este problema, că nu sunt identificați câinii la proprietar și pe zonă. Noi umblăm pe la oameni, le spunem, dar aici e o problemă. Legea îi obligă pe proprietari să le pună CIP câinilor, dar este foarte greu. Românul nu are conștiință, nu are bun simț, nu are nimic. Noi mergem din casă în casă și le spunem că trebuie făcut vaccinul și că trebuie microcipat câinele, dar ei ne spun «Dar ce să îi dau banii doctorului?» și e un cost între 30 și 50 de lei pentru microcipare și deparazitare. 50 de lei pentru un câine odată în viața lui. Bunul simț la români lipsește cu desăvârșire.”
De la începutul anului până în octombrie 2017, 424 de câini au fost supuși acțiunilor sanitar-veterinare de către medicii veterinari pentru a fi adoptați în Germania.