“Fostul ministrul de externe al Germaniei spunea că în oraşele în care nu se cântă este periclitată siguranţa naţională… Din fericire, la Bistriţa se cântă pentru că măcar din când în când, aici poposesc cei mai buni poeţi, cei mai buni muzicieni care ne răsfaţă cu poemele şi muzica lor…” a remarcat Gavril Ţărmure.
Festivalul internaţional “Poezia e la Bistriţa” a debutat în această seară la Sinagoga din Bistriţa, cu un recital al pianistului Luca Toncian – foarte bun, expresiv şi talentat, după cum l-a prezentat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură care a rostit şi un cuvânt de bun venit participanţilor, amintind de cuvintele fostului ministru de externe al Germaniei care spunea că în oraşele în care nu se cântă este periclitată siguranţa naţională… “Din fericire, la Bistriţa se cântă pentru că măcar din când în când, aici poposesc cei mai buni poeţi, cei mai buni muzicieni care ne răsfaţă cu poemele şi muzica lor…”
“Ne bucurăm că de acum avem cei şapte ani de-acasă” a spus Marin Mălaicu Hondrari, referindu-se la cele 7 ediţii pe care evenimentul le împlineşte şi remarcând totodată că “deocamdată ne descurcăm fără ca politicul să distrugă festivalul de poezie", aşa cum s-a întâmplat cu un alt festival, la fel de iubit, la Iaşi – FILIT, care nu a rezistat pe piaţă decât trei ani.
Gavril Ţărmure a mai precizat că – şi atunci când sunt prezente, şi atunci când nu se află în sală – autorităţile locale şi judeţene ale Bistriţei îşi fac simţită “susţinerea tandră” fără de care nici acest eveniment nu ar fi putut fi organizat.
Ca să încurajăm cumva piaţa de carte şi de poezie în special, care, în mai toate librăriile se află ascunsă undeva pe rafturile dosnice – am decis, de anul trecut, că şi librarii merită un premiu – a precizat Dan Coman. Anul acest, Premiului Librarul anului a ajuns la Marian Coman, reprezentând Librăria HABITUS, din Piaţa Mică din Sibiu – o librărie desprinsă cu success dintr-un lanţ mai mare de librării şi care a împlinit un an de existenţă.
În aceste moment la Sinagogă se desfăşoară lecturile poetice susţinute azi de Jesús Jiménez Domínguez (Spania), Emanuela Ignățoiu-Sora, Alexandra Văcăroiu, Nicolae Avram, Matei Hutopila, Dmitri Miticov, Radu Vancu, Ioana Nicolaie şi Merlich Saia. Între vocile poeţilor, s-au strecurat şi intevenţiile pianistului Luca Toncian care a smuls aplauze şi urale interpretând Beethoven (32 de variațiuni în do minor), Brahms (Intermezzi Op. 117) şi Sergei Prokofiev – Studiu Op. 2 Nr. 3.