Complexul Muzeal Judetean Bistrita-Nasaud va gazdui maine o expozitie a carei tema principala este evidentierea stadiului in care se afla la ora actuala biserica evanghelica din localitatea Jelna.
Evenimentul la care publicul este invitat maine, incepand cu ora 17:00, are drept scop evidentierea unor valori inestimabile pe care le inglobeaza ruina bisericii medievale din Jelna.
Istoricul Corneliu Gaiu spune ca “aceasta cladire este un monument gotic scos din circuitul cultic, degradat, vandalizat, devenit o rana deschisa pentru memoria contemporanilor care au cautat sa o elimine fizic - in urma cu ceva ani fiind emisa chiar si o autorizatie de demolare. Doar priceperea constructorilor medievali a facut ca boltile corului acestei biserici sa ramana in picioare. Sub boltile sustinute de o retea de ogive, pe peretii corului, infiltratiile apei au inlaturat straturile de zugraveala aplicate dupa adoptarea reformei luterane, care interzicea reprezentarile figurative, au iesit la iveala panouri pictate pline de expresivitate dar care se exfoliau sezon dupa sezon”.
In colaborare cu sectia de Restaurare - Conservare din cadrul Academiei de Arta si Design din Cluj –Napoca, reprezentantii muzeului au reusit sa salveze o parte din frescele care acopereau peretii bisericii si care vor intra in patrimoniul muzeului. Picturile recuperate au fost conservate cu ajutorul atat al Academiei de Arta din Cluj cat si al Societatii Creativ Group.
Istoricul de arta Vasile Duda, reprezentantul Asociatiei Nosner Land (care a si realizat un album al expozitiei) propune ca ruina sa fie transformata intr-un centru de creatie artistica care sa asigure conservarea acestei bijuterii arhitecturale.
Expozitia programata pentru maine la ora 17.00, va avea loc la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud sub sloganul “Trebuie lasate ruinele sa moara?”