Surprizele și comorile pe care le ascunde biserica de la Jelna nu încetează să uimească. În cadrul comunicărilor de săptămâna trecută, un istoric clujean a scos în evidență faptul că micuța biserică a găzduit un spin din coroana lui Iisus, dar și că a găsit informații despre monument, inclusiv la Vatican.
Biserica de la Jelna este una dintre cele mai bine documentate lăcașuri de cult din Transilvania, potrivit istoricului Adinel Dinică de la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca.
Adinel Dinică spune că lăcașul de cult, care datează din secolul al XIV-lea, are un registru de socoteli, care are în jur de 200 de pagini. Acesta conține practic o evidență a tuturor cheltuielilor și investițiilor care s-au făcut la Jelna. Unele pagini surprind inclusiv date despre viețile preoților care au slujit, dar și despre proprietățile pe care le-a deținut biserica evanghelică în zonă.
Un astfel de registru a mai fost găsit și la biserica evenghelică din Sibiu, însă nu avea mai mult de 40 de pagini. Registrul care vizează biserica de la Jelna, care este ținut și el la Sibiu, este cel mai complex și extins din toate caietele cu însemnări găsite.
Istoricul Adinel Dinică încă este în proces de prelucrare și descifrare a datelor conținute de acest registru. Cel mai probabil, acest registru se va transforma într-o carte în viitorul apropiat.
Spin din coroana lui Iisus, ținut într-o cruce
Deși pare greu de crezut, preoții care au slujit aici au fost școliți la Cracovia sau Viena, iar pelerini din zonă au ajuns în centrul catolicismului, la Roma. Istoricul spune că a găsit informații despre biserica de la Jelna inclusiv în izvoarele de la Vatican.
„Am avut plăcerea de a găsi informații despre această biserică inclusiv la Vatican. Este una dintre cele mai bine documentate biserici din Transilvania”, a precizat Adinel Dinică, în cadrul unei conferințe dedicate acestui monument.
Tot registrul a scos în evidență un lucru care face biserica și mai valoroasă. Se pare că în urmă cu secole bune, două cruci din biserică au ascuns adevărate comori. Este vorba de un spin din coroana lui Iisus, dar și de osemintele unor sfinți precum: Sfântul Gheorghe, Sfântul Ioan și Sfântul Pavel. La acestea se adaugă și oseminte care au aparținut unuia dintre cei mai cunoscuți conducători ai Ungariei, regele Ladislau.
Biserica conține și o copie după pictura murală Navicella semnată de Giotto di Bondone, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne. Doar trei astfel de copii mai pot fi întâlnite în lume. Cea de la Jelna și cea de la Florența sunt singurele care respectă cu fidelitate originalul. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.