Aproape 30 de bibliotecari ai judeţului şi-au dat azi întâlnire pentru a-şi discuta necazurile, ofurile şi problemele specifice breslei dar şi pentru a asista la un training despre utilizarea internetului în bibliotecile din mediul rural.
La Galeria Arcade 24 se desfăşoară în aceste momente un instructaj al Fundaţiei Irex referitor la aplicaţiile internetului în bibliotecile publice, locale şi judeţene.
Claudiu Aghiniţei a venit special de la Bucureşti pentru a le prezenta bibliotecarilor câteva cazuri fericite ale unor bibliotecari care au reuşit să facă rost de bani pentru proiectele bibliotecilor locale: un bibliotecar din Brăila a identificat un grup de copii orfani şi izolaţi din punct de vedere social, pe care i-a instruit în bibliotecă şi i-a învăţat cum să utilizeze reţelele de socializare, messengerul sau alte aplicaţii utile ale internetului – reuşind astfel să-i integreze mai uşor în comunitatea de copii din care se simţeau excluşi.
În judeţul Cluj, un bibliotecar a conceput un program referitor la cum se pregăteşte un CV sau cum se câştigă un interviu de angajare, iar din cei 200 de participanţi la curs – 30 au reuşit să se şi angajeze.
Bibliotecarii bistriţeni i-au explicat lui Claudiu Aghiniţei (reprezentantul fundaţiei care a investit aproape 27 de milioane de dolari în programe naţionale de promovare a internetului în biblioteci) că – în judeţul Bistriţa-Năsăud interesul oamenilor care frecventează bibliotecile în mediul rural se concentrează pe agricultură. Funcţionarii s-au arătat curioşi în legătură cu modalităţile prin care ar putea obţine bani pentru proiecte agricole pentru sătenii pe care îi reprezintă.
Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, speră să reuşească, până la sfârşitul lunii iunie, să aplice cu succes pentru un asemenea proiect care ar demonstra că bibliotecile au o şi utilitate comunitară practică, dincolo de cea educativă şi spirituală.