Ce așteptări are tânăra generație de la orașul acesta, în afara unor salarii mari? Cum altfel se poate demonstra dragostea pentru oraș, dacă nu implicându-te efectiv în comunitate cu un proiect ambițios cum este și Basm Festival – un festival cu un buget de 30.000 de euro care propune bistrițenilor nenumărate surprize!
„Vrem să facem ceva pentru comunitate, să nu fim etichetați doar ca asociația care s-a opus proiectului cu Pădurea Codrișor” a afirmat Florin Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică, principalul organizator al evenimentului.
„A fost foarte greu, pentru că suntem puțini și echipa de organizare este mică” a admis Florin Chereji precizând că este vorba de o manifestare complexă care a presupus un buget total de 30.000 de euro și că, după festival, vor face public statutul asociației, invitând cât mai mulți bistrițeni să participe alături de ei și la evenimentele viitoare.
Fiul fostului primar al Bistriței – Flrin Chereji a explicat și el că nu este un festival dedicat exclusiv tinerilor: „În festival au fost invitați muzicieni pentru toate generațiile – de la rock psihedelic, la muzică de fanfară, DJ și muzică alternativă – toți ar putea să găsească ceva interesant în program. Nu am neglijat nici tradițiile și am inclus în program și câteva ateliere de creație deosebite, în care se vede importanța lucrului manual, bine făcut și valoros. Unul dintre cele mai importante aspecte – am vrut să atragem și turiști care să vină să cunoască orașul. Am fost asaltați de multe persoane din Brașov, Cluj, Târgu Mureș sau Satu Mare care ne-au spus că vor să vină și să campeze undeva în apropiere” a spus și Florin Chereji în conferința de presă dedicată evenimentului.
Vineri debutează la Bistrița prima ediție Basm Festival – unul dintre cele mai spectaculoase proiecte care își propune să celebreze cei 750 de ani de la prima atestare documentară a Bistriței. Asociația Bistrița Civică, principalul organizator, propune bistrițenilor trei zile de poveste!
Ultimele detalii au fost publicate pe site-ul www.basmfestival.ro unde puteți consulta programul complet, harta festivalului, informații despre camping sau regulament.
Până mâine, când apare și varianta tipărită, puteți răsfoi online broșura festivalului în care sunt incluse și informații despre Bistrița și unele dintre obiectivele turistice locale.
Programul festivalului cuprinde concerte cu unele dintre cele mai apreciate trupe de rock alternativ, electro, world music și jazz din România și Ungaria: Șuie Paparude, Neo (Ungaria), Robin & The Backstabbers, Korai Orom (Ungaria), Fanfara Transilvania, Aria Urbană, Lights Out, JazzyBIT, Mushroom Story fiind doar câteva dintre numele prezente pe scenele de pe pietonal, din parc sau de la hala Gala (Mihai Eminescu nr. 1-4)
La Casa Armatei vă așteaptă proiecții de filme între care documentarul „Mistaken for Strangers”, una dintre revelațiile de la Tribeca Film Festival din acest an, numit de Michael Moore „unul dintre cele mai bune documentare muzicale pe care l-am văzut”, proiectat în premieră națională la Bistrița dar și „București, Unde Ești”, filmul care prezintă firul protestelor din București pe parcursul unui an de zile, regizat de bistrițeanul Vlad Petri.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduiește trei expoziții, în fiecare zi de la ora 17:00 bistrițenii fiind invitați la un vernisaj în prezența artiștilor sau a coordantorilor celor trei proiecte: Hungaromânisme, Post-Industrial Stories și Fascinația Meșteșugului.
După-amiaza, în zona foișorului din parc se desfășoară atelierele creative, jocurile uriașe de la Mirakolix, „duel” de pictură între Paul Bucovesan și Claudiu Lazăr toate în atmosfera muzicii jazz și chill de pe vinylurile lui Andrei Puiu (Mushroom Story, Kaleidonescu).
În fiecare zi de la ora 15:00 trupa Sirius propune ateliere de inițiere în tainele jongleriei iar sâmbătă Edith Pojum de la Cutie Cards vă așteaptă să pregătiți o carte poștală cu Bistrița așa cum o vedeți cu ocazia aniversării din această săptămână.
Vineri, 18 iulie, de la ora 18:00 sunteți invitați la un concert special în Biserica Evanghelică cu Nuages Quartet și Lights Out - un mixaj deosebit între modern și clasic, între natural, sălbatic, pe de o parte, și riguros, atent calibrat, pe de alta, între filosofii și abordări muzicale practic diametral opuse, colaborarea clujenilor demonstrează că există un vast teritoriu comun între muzica clasică și cea indie rock care merită explorat.