Toamna este anotimpul in care agricultorii isi pot vinde produsele pentru care au lucrat un an intreg. Pentru ca anul acesta au fost multe mere, multi agricultori din judet vand cantitati insemnate la preturi extrem de mici. Doar ca merele in loc sa ramana pe plaiurile noastre ajung in Ungaria.
De voie sau nevoie, multe persoane care au livezi si au avut o recolta bogata de mere sunt nevoite sa le vanda la preturi foarte scazute. De ani de zile, in fiecare toamna povestea se repeta.
TIR-uri din Ungaria sau alte tari vin in Romania si incarca mere care sunt apoi exportate si ajung la fabricile de sucuri naturale.
Pentru o mai buna functionare a lucrurilor s-au organizat un fel de centre de colectare in cateva localitati bargauane. Aceste “centre” sunt organizate in curtea unor persoane care au rolul de a intermedia vanzarea merelor intre vanzatorul autohton si cumparatorul strain.
Multe persoane aduc cu carute sau remorci cantitati mari de mere, de regula cativa zeci de saci la un transport. Din dorinta de a castiga bani, bargauanii accepta sa isi vanda produsele la preturi foarte mici in conditiile in care nu prea au alternative de a valorifica aceste produsele.
Cei care au mere prefera sa le vanda si asa decat sa le lase sa putrezeasca.
Pretul oferit pentru un kilogram de mere este de 30 - 35 de bani, in timp ce in supermarketuri sau magazine kilogramul de mere romanesti costa aproximativ trei lei, iar un kilogram de mere din import se cumpara cu aproximativ cinci lei.
Mariana NASAUDEAN