Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  152 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Bărbuncu, dansul de sărbătoare de pe Valea Someșului, a ajuns în Patrimoniul UNESCO

05/11/2015 15:28:18 Bianca SARA  
Luni, Comisia UNESCO reunită la Paris a decis ca jocurile feciorești din Ardeal să fie înscrise în Patrimoniul Universal.Demersurile pentru introducerea jocurilor feciorești în patrimoniul UNESCO au început în urmă cu doi ani. Printre jocurile feciorești „protejate” de UNESCO se numără și bărbuncul, care încă mai este jucat la sărbători în Bistrița

Cercetătorul științific Zamfir Dejeu, membru în Comisia Națională de Salvare a Patrimoniului Cultural Național Imaterial, a anunțat pe pagina sa de Facebook că, luni, jocul fecioresc a fost acceptat oficial în Patrimoniul UNESCO.
„Dragi prieteni, vă înștiințez cu bucurie că ieri (n.r. luni), comisia UNESCO de la Paris a decis înscrierea Jocului Fecioresc din România în Patrimoniul Universal. Mulțumesc tuturor colaboratorilor la acest proiect care devine istorie”, a fost mesajul cercetătorului științific Zamfir Dejeu.

Demersurile întreprinse de cercetătorul Zamfir Dejeu au fost începute în anul 2013, jocurile feciorești din Transilvania fiind acceptate abia acum în Patrimoniul Universal. Au fost adunate zeci de filmări, documente și fotografii care înfățișează dansurile feciorești din Transilvania și au fost luate la pas peste 40 de localități din întreg Ardealul în acest demers.
Printre localitățile care au fost luate la pas pentru documentarea jocurilor feciorești a fost comuna Șieuț. În Șieuț încă se mai joacă Bărbuncul, unul dintre jocurile feciorești. Acesta este jucat la sărbători, de către oamenii de rând, nu doar de către ansamblurile populare. 

Bărbuncul s-a născut în armată!

Bărbuncul este un dans ritualic ostășesc. Numele său vine de la nemțescul „werbung”, care înseamnă „înrolare” și a luat naștere și s-a dezvoltat în cadrul ceremoniilor de recrutare cu joc în armata austro-ungară, în secolul al XVIII-lea, pe vremea domniei Mariei Tereza.

Bărbuncul era jucat de ostașii din armată, atunci când veneau cătanele împărătești la recrutare. Compania de cătane campa la marginea satelor din Transilvania, iar în acel loc se organiza o mare petrecere.
În cadrul acestor petreceri, ostașii jucau Bărbuncul, încântându-și astfel superiorii și viitorii recruți, care erau astfel încurajați să ia calea milităriei.



 

3121 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro