Aceasta ar fi concluzia unor specialişti care s-au prezentat la Salonul de Minerale, Fosile şi Geme desfăşurat ieri şi azi în curtea Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Ultimii expozanţi invitaţi la muzeu şi-au strâns, cu puţin în urmă, bijuteriile şi pietrele preţioase.
Cea de-a 17-a ediţie a Salonului de Minerale, Fosile şi Geme s-a încheiat astă seară la Muzeul Judeţean iar expozanţii, per ansamblu, s-au declarat mulţumiţi de această ediţie.
Ce-i drept, câştigurile nu au fost prea consistente, deoarece criza şi-a făcut de cap şi în buzunarele bistriţenilor: aceştia au preferat să vină, să arunce câte-o privire şi să treacă mai departe, fără a cumpăra mare lucru. Preţurile au variat de la 50 de bani (pietricele colorate de mici dimensiuni) până la 60 de lei (un şirag de coral) şi culminând cu 240 – 300 de lei pentru fosilele aduse de pe alte continente.
Csongor Kato, în vârstă de doar 24 de ani, din Satu-Mare, a venit ultima oară a venit la Bistriţa la Salonul de Minerale în 2008. Tânărul povesteşte că este vorba de o afacere de familie, tatăl său fiind un pasionat inginer geolog cu o colecţie impresionantă de rarităţi.
Din cât a apucat să-i studieze pe vizitatorii bistriţeni, Csongor Kato a ajuns la concluzia că doamnele şi domnişoarele s-au arătat foarte interesate de bijuterii, în timp ce bărbaţii au fost atraşi de fosilele expuse, dinţii de dinozauri preistorici sau rechini din East California, turcuazul adus din Tibet, Lapis lazulii din Afganistan, bucăţile de meteorit din Argentina, racii şui melcii preistorici imprimaţi pe fosile sau lava pietrificată adusă tocmai din China.
„Pasionaţii de ezoterism folosesc unele cristale la tot felul de tratamente, după ce citesc tot felul de cărţi de specialitate... Noi le cumpărăm de peste hotare mai mult din pasiune sau pentru colecţionari” a precizat Csongor Kato, adăugând că multe domnişoare s-au interesat în legătură cu piatra preţioasă corespunzătoare fiecărei zodii.