Bistriţenii au luat modelul fântânilor cu renume din lume şi aruncă bănuţi în lacul din Parcul Municipal, în speranţa că poate, poate le aduce noroc. Problema e că în lac sunt peştişori care pot fi răniţi de monede şi bănuţii sunt, la rândul lor, atracţie pentru copiii rromilor.
„Lacul parcului albastru, bănuţi galbeni îl încarcă!”
Aşa se poate spune despre „Ochiul de apă” din Parcul Municipal. Deşi creat ca punct de atracţie şi habitat pentru câţiva peştişori, bistriţenii i-au găsit şi altă întrebuinţare.
Luând modelul fântânilor cu renume din lume, gen Fontana di Trevi din Roma, Italia, trecătorii aruncă în lac bănuţi, în speranţa că poate, poate le va purta noroc.
Cei mai entuziasmaţi sunt copiii, care aruncă monedele în apă stând cu spatele la lac, sărind într-un picior, punându-şi mânuţele la ochi, sau prin cine ştie ce altă modalitate inventată de ei.
„Tati, tati, am aruncat doi bănuţi în lac şi mi-am pus două dorinţe. Sper să mi se îndeplinească” ii spune Adriana de 6 anişori tăticului ei, sărind entuziasmată în jurul lui.
Dacă la început erau doar câţiva bănuţi, într-o parte a lacului, acuma acesta este plin de monede... de cinci bani şi de 10 bani.
Monedele de 50 de bani nu rezistă mult în lac, nu pentru că se evaporă, nu pentru că îi mănâncă peştii ci pentru că îi „pescuiesc” copiii rromilor.
Aceştia au fost surprinşi de multe ori renunţând rapid la haine pentru a face o baie în lac şi pentru a-şi procura mai uşor banii de buzunar.
Bănuţii se văd frumos în lac, nuferii amplasaţi acolo încep să crească.... singurii care se ascund de privirile trecătorilor sunt peştişorii. Fiind şi puţini, aceştia se feresc de „bombele- monede” ce se aruncă în lac, stau în grupuri în zone mai umbrite, în aşa fel încât e o adevărată provocare să îi cauţi, iar dacă nici privirea nu te ajută prea bine, poţi să nu-i observi deloc.
Întrebarea este: bănuţi aruncaţi în lac, aduc noroc sau nu? Si dacă da, cui?