Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  268 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



AZI se decide soarta Casei Scriitorilor de la Valea Vinului

06/04/2017 15:03:53 Ioana BRADEA  
Soarta Casei Scriitorilor din Valea Vinului - în care şi-au petrecut vacanţele personalităţi precum Mihail Sadoveanu, George Coșbuc, Lucian Blaga sau Liviu Rebreanu - se decide azi, la Cluj, unde o comisie zonală va hotărî dacă imobilul poate intra sub protecţia legii, ca monument istoric. Sunt disponibili până la 500.000 de euro pentru renovare.

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca decide azi soarta Casei Scriitorilor de la Valea Vinului: dosarul complet de clasare a clădirii ca monument istoric va fi discutat astăzi, iar Alexandru Uiuiu, şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bistriţa-Năsăud crede că sunt şanse ca această clădire să devină monument istoric.

Complexul de Vilegiatură de la Valea Vinului este cunoscut bistriţenilor sub numele de Casa Uniunii Scriitorilor – dar acum 4 sau 5 ani Uniunea Scriitorilor a renunţat la clădire şi nu a mai vrut să plătească salariul minim pe economie pentru ca o persoană să aibă grijă de această clădire, motivând că nu mai este interesată de acest obiectiv.

Este o atitudine eronată care contrazice însuşi statutul Uniunii, în care se precizează clar că Uniunea Scriitorilor are obligaţia de a spori patrimoniul acesteia, şi nu se bucură de lejeritatea de a renunţa la asemenea obiectiv de patrimoniu”, a comentat şeful Direcţiei pentru Cultură, subliniind că oricum, Casa Scriitorilor din Valea Vinului a rămas izolată şi supusă unui proces natural de degradare, la care s-a adăugat şi "contribuţia" oamenilor din zonă. „S-a intrat acolo cu utilaje de exploatare forestiere, s-a furat şi distrus aproape tot, am făcut inutile sesizări la poliţie... S-a purtat în jurul acestei clădiri un adevărat război pentru ca ea să rămână în picioare iar operaţiunile de clasare a clădirii drept monument istoric au durat foarte mult din cauza muncii laborioase...”, a mai spus Uiuiu.

Dosarul care va fi discutat azi la Cluj cuprinde un releveu arhitectonic, un memoriu istoric, un studiu de urbanism, o cartografiere a zonei de protecţie şi actele de proprietate.

Pentru acest dosar s-a lucrat mai bine de un an, pentru că intabularea s-a făcut pe Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului ne-a ajutat cu documentaţia referitoare la studiul istoric şi cartografierea zonei de protecţie, iar oameni de cultură precum Florica Dura, George Ţâra, Alin Cordoş şi alţii care au participat la taberele de la Valea Vinului au depus documentele necesare referitoare la valoarea culturală a locului”, a explicat Alexandru Uiuiu pentru Bistriţeanul.ro, adăugând că, dacă şi Comisia Zonală din Cluj va fi de acord, dosarul ajunge la Bucureşti pentru acordul final şi înscrierea în Lista monumentelor Istorice.

Nu credem că sunt şanse să refuze, pentru că dosarul este bine alcătuit, iar clădirea chiar merită statutul de monument. Un prim avantaj al acestui demers este că săptămâna viitoare vom anunţa toate autorităţile că, în conformitate cu legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, din momentul în care încep declanşarea operaţiunilor de clasare – faţă de această clădire toţi cetăţenii şi autorităţile trebuie să se comporte ca în faţa unui monument istoric. Casa Scriitorilor din Valea Vinului va intra, deci, sub protecţia legii şi orice încălcare a proprietăţii cu scopul de a o folosi reprezintă deja infracţiune şi va fi pedepsită ca atare, conform Codului Penal. Vom înştiinţa şi Primăria, Poliţia, şi toţi factorii implicaţi să aibă grijă la aceste aspecte, pentru că dispariţia acestei case ar face din Valea Vinului un loc lipsit de personalitate...”, afirmă Alexandru Uiuiu.

Alexandru Uiuiu a aflat că primarul Tinu Grapini s-a declarat interesat de clădire, „deşi nu i-am văzut pe cei din Primărie să manifeste niciun fel de grijă în toată perioada în care imobilul a fost distrus sistematic”, dar consideră că soluţiile salvatoare s-ar putea afla în mâinie asociaţiilor sau ONG-urilor legate cumva sufleteşte de această zonă.

Având în vedere că se află în interiorul graniţei Parcului Naţional Munţii Rodnei – de importanţă naţională din punct de vedere ştiinţific şi ecologic – noi am recomanda darea în folosinţă a acestui complex către o unitate administrativă mai mare, care să aibă potenţial financiar, cum este Consiliul Judeţean care, în parteneriat cu universităţi interesate de cercetare, sau fundaţii şi instituţii de aceeaşi anvergură, să fie capabile să-i dea o utilitate...”, a conchis Alexandru Uiuiu care nu exclude posibilitatea ca inclusiv fundaţiile sau asociaţiile culturale să demareze cereri către Ministerul Culturii, pentru a primi în administrare acest spaţiu, pentru o perioadă de timp convenabilă.

Renovarea şi restaurarea acestei clădiri se pot face prin fonduri europene, mai spune Alexandru Uiuiu, amintind că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) alocă fonduri de până la 500.000 de euro - bani care pot fi derulaţi prin Agenţia de Dezvoltare a Investiţiilor în Mediul Rural, cu sediu în Piaţa Mihai Eminescu din Bistriţa.

4445 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro