Prima mare sărbătoare a anului bisericesc a fost fixată în a opta zi (pe 8 septembrie) pentru că cifra 8 simbolizează ziua veşniciei şi viaţa fără de sfârşit. În popor este numită şi “Sfânta Marie Mică” iar în judeţul Bistriţa-Năsăud avem 43.486 de Maria, Mărioara sau Măriuţa.
Provenind din ebraicul "Aia", Maria ar putea fi tradus prin "Doamna", dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi şi de străveche origine egipteană, trăgându-se din verbul mri, "a iubi", cu sufixul afectiv ebraic “-am”, deci "cea dragă", "cea iubită".
În calendarul ortodox, Sfânta Maria este pomenită de 9 ori: pe 8 septembrie (Naşterea Maicii Domnului), pe1 octombrie (Acoperământul Maicii Domnului), pe 21 noiembrie (Intrarea în biserică a Maicii Domnului), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana), 26 decembrie (Soborul Maicii Domnului), 25 martie (Buna Vestire), 2 iulie (Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne), 15 august (Adormirea Maicii Domnului) şi 31 august - Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.
Părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana (fiica preotului Matthan) trăiau în Nazaret, în Galileia, erau în vârstă şi fiind lipsiţi de copii erau priviţi de ceilalţi ca blestemaţi. Ioachim şi Ana nu se resemnează ci îndrăznesc să-i ceară lui Dumnezeu “imposibilul”: să fie părinţi la o vârstă înaintată.
Dumnezeu, în necuprinsa Sa înţelepciune, a făcut ca această ramură stearpă să aducă un rod fără asemănare: o fiică prin care să se împlinească făgăduinţa făcută oamenilor de Dumnezeu în rai. Prin naşterea acestei copile, bătrânul timp de lâncezeală în păcate apune într-un timp nou, al mântuirii, aşa cum viaţa stearpă a bătrânilor Ioachim şi Ana se încheie în bucuria şi nădejdea cea nouă, adusa prin naşterea fiicei lor.
După făgăduinţa făcută, Ioachim şi Ana au închinat-o pe fiica lor, Maria, templului sfânt. Dumnezeu va face din ea însuşi templul Său, Sfânta Sfintelor, în care El Însuşi să locuiască, unind dumnezeirea Sa cu firea omenească. Fecioara Maria este cea pe care Domnul a ales-o, pentru ca din ea Fiul Său cel iubit să-şi ia trup asemenea oamenilor şi, smerit, să se sălăşluiască între ei.
În judeţul nostru trăiesc peste 43 de mii de persoane care poartă numele de Maria. Conform datelor furnizate de Biroul Judeţean de Evidenţă a Populaţiei, 41.363 de reprezentante ale sexului frumos poartă numele de Maria iar alte 1.623 – derivatele lor: Mărioara sau Măriuţa. Există 2.465 de reprezentanţi ai sexului masculin care poartă numele de Marian şi 1.288 de persoane cu numele de Marin.
Sursă & foto: crestinortodox.ro