„Nu sunt totuși un caz social, încerc să fac totul prin puterile mele” afirmă Samuel Barani, absolvent al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița – al cărui vis este să ajungă solist la Opera din Dusseldorf. Pentru a contribui la împlinirea acestui vis, bistrițenii sunt așteptați azi, la Hotel Metropolis, la un seminar caritabil special.
Samuel Barani are 18 ani și un singur vis de îndeplinit: vrea să fie cântăreț de operă la Dusseldorf, acolo unde se află un alt muzician din Bistrița – Ovidiu Purcel, pe care Samuel îl admiră mult, chiar dacă nu-l cunoaște personal.
„Nu aș fi vrut să cer ajutor nimănui, nu sunt totuși un caz social, dar domnul director Claudiu Șular m-a înscris în proiectul inițiat de doamna Daniela Nica, un proiect care are la bază ideea că orice vis este realizabil, dar nu orice vis se va realiza, un poriect în care eu povestea și tema principală. Este un fel de ajutor reciproc, de fapt, care m-ar ajuta să-mi împinesc visul, să cânt la Opera din Dusseldorf – capitala muzicii de operă în Europa, după părerea mea...” a povestit Samuel Barani pentru Bistrițeanul.ro.
Samuel a obținut premiul III la Concursul național „Sigismund Toduță”, în clasa a IX, când a intrat la canto, la catedra profesorului Cristian Conț, iar acest premiu – primul din seria multora care aveau să urmeze – l-a motivat foarte mult.
„Practic, cam tot ce am reușit să fac se datorează motivației și încurajării din partea celorlalți. Am văzut că lumea din jur are încredere în mine, și am încercat să nu-i dezamăgesc...” a povestit Samuel Barani pentru Bistrițeanul.ro.
În clasa a X-a a luat premiul I la concursul „Sigismund Toduță”, cântând și în Gala Laureaților, în clasa a XI-a a luat tot premiul I și a cântat din nou în Gală, a participat la concursul Muzica pentru toți unde a luat premiul II, a primit premiul pentru Cea mai bună interpretare vocală „Ștefan Pop”, a participat și la Olimpiadele naționale unde a primit premiile II și I.
Samuel Barani își amintește că de mic și-a descoperit pasiunea pentru cântat, pentru că părinții lui cântau mult prin casă, iar el, imitându-i, i-a convins că Dumnezeu l-a înzestrat cu un talent special pentru asta.
„Când am ajuns la Liceul de Arte „Corneliu Baba” am primit o diplomă pentru interpretare vocală, ceea ce m-a surprins, acolo mi s-a spus prima oară că ar fi cazul să merg la Liceul de Muzică, inițial am vrut la chitară, însă în acel an n-au mai fost locuri, așa că am optat pentru clarinet, la domnul Gheorghe Cozma – fără să știu cât de bine mă va ajuta în viitor la formarea diafragmei, atât de importantă în canto... Totul s-a construit cumva de la sine, în timp. În clasa a VIII am vrut să mă înscriu la canto popular, mă gândeam că operă și așa nu ascultă nimeni și că multora li se pare plictisitoare – însă domnul Cristian Conț, din comisia de examinare m-a convins că timbrul meu vocal cald se potrivește mai mult la canto clasic așa că am mers pe mâna lui, mi-am spus că știe el mai bine. Și așa am început pregătirea de la zero – a contat enorm motivația profesorului meu și a colegilor care m-au încurajat. Am ajuns să prind drag de acest gen muzical și să-mi placă foarte mult în final...” a mai povestit Samuel Barani pentru Bistrițeanul.ro.
Bărbierul din Sevilla cu aria lui Figaro este preferata lui – „pentru că este o arie care se potrivește ca o mănușă pe vocea mea de bariton, o arie optimistă, pe care pot să mă joc” recunoaște Samuel.
„Părinții mei care sunt neoprotestanți m-au crescut într-o anumită rigoare, dar nu mi-au impus niciodată nimic. Au spus mereu că alegerile îmi aparțin și că, decât să le reproșez că aș fi putut să fac ceva dar n-am făcut din cauza lor – mai bine să încerc și să ajung eu la aceleași concluzii... Așa că nu beau pentru că nu-mi place, alcoolul îmi afectează și gândirea dar și vocea – aciditatea din bere sau din orice suc acidulat mă poate distruge. Nici nu fumez pentru că și asta îmi modifică vocea și mă deranjează la gât, ca orice băutură rece. Din plămâni și din diafragmă îmi susțin toată viața, practic... Respirația mea trebuie să fie cât mai limpede. Am încercat și eu gălbenuș crud în lapte, dar cel mai bine mă ajută dacă înainte de concert mănânc o banană. Există riscul ca tot inspirând aer și dându-l afară – să se usuce gâtul, să se oprească vocea brusc chiar în timp ce cânți – de aceea e important ca gâtul să fie mereu umed. Nu mănânc cu trei ore înainte, nu e bine să cânți nici pe stomacul gol, nici pe stomacul plin... Cam ăsta e trucul meu...” a conchis Samuel Barani pentru Bistrițeanul.ro.
Mai multe detalii despre cum anume puteți să-l ajutați pe Samuel – fie că sunteți persoane fizice sau reprezentați companii și firme – puteți să obțineți de la numărul de telefon 0753.634.115 – Daniela Nica (coach, teacher & speaker la The John Maxwell Team).
Se pot face, de asemenea, donații și în contul deschis de Fundația „Cercetașii Bistrițeni” în contul bancar deschis la Banca Transilvania, Sucursala Bistrița: PUNE-ȚI VISUL LA ÎNCERCARE – RO61BTRLRONCRT0025162202.