Un tânăr muzician deznădăjduit ia o supradoză de opiu, are o serie de coşmaruri şi viziuni, imaginea iubitei sale îl obsedează, devorându-l, îi compune o simfonie fantastic, ea refuză să asiste la premiere, dar o aude mai târziu, este impresionată, se căsătoresc câţiva ani mai târziu dar gelozia ei bolnavă distruge toată povestea de dragoste…
„Simfonia fantastica” – una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Berlioz – care va putea fi ascultată în primă audiţiea în această seară la Bistriţa, în Biserica Evanghelică, de la ora 20.00, în cadrul festivalului internaţional – are în spate o tulburătoare poveste de dragoste: simfonia a fost compusă în 1830, pe când compozitorul avea numai 27 de ani.
În 1827, Berlioz asista, la Paris, la o reprezentaţie cu „Hamlet”, în care actriţa irlandeză Harriet Smithson juca rolul Ofeliei. Îndrăgostindu-se nebuneşte de ea, tânărul muzician a încercat s-o seducă prin cuvinte, însă scrisorile sale pătimaşe n-au făcut altceva decât s-o sperie pe frumoasa actriţă, aşa că Berlioz s-a hotărât să-şi încerce norocul cu muzica, începând să lucreze la „Simfonia fantastica”.
Deşi Harriet Smithson a refuzat să asiste la premiera „Simfoniei fantastice”, a ascultat-o mai târziu şi a rămas atât de impresionată încât a început să răspundă avansurilor lui Berlioz.
S-au căsătorit în 1833, însă relaţia lor nu a durat prea mult. Ironia sorţii a făcut ca, odată potolită obsesia lui Berlioz, să înceapă o cruntă gelozie din partea actriţei, la care s-a adăugat şi faptul că cei doi nic măcar nu vorbeau aceeaşi limbă: Harriet Smithson nu prea vorbea franceza, iar Berlioz nu apucase niciodată să aprofundeze engleza.
Simfonia Fantastica va putea fi ascultată azi, la Bistriţa, în Biserica Evanghelică, de la ora 20.00, în cadrul Festivalului "Poezia e la Bistriţa": de la ora 17.00, la SInagogă are loc deschiderea oficială a festivalului, prezentarea invitaților şi acordarea Premiului Librarul anului pentru Marian Coman (de la Librăria HABITUS, Sibiu)
De la ora 17:30 – 19:30 au loc lecturi publice susţinute de Jesús Jiménez Domínguez (Spania), Emanuela Ignățoiu-Sora, Alexandra Văcăroiu, Nicolae Avram (Bistirţa), Matei Hutopila, Dmitri Miticov, Radu Vancu, Ioana Nicolaie şi Merlich Saia.
Cu acelaşi prilej va avea loc şi un recital extraordinar susținut de Luca Toncian (pian). În program: Ludwig van Beethoven – 32 de variațiuni în do minor Johann Brahms – Intermezzi Op. 117 (selecție) Sergei Prokofiev – Studiu Op. 2 Nr. 3
De la ora 20.00, Biserica Evanghelică din Bistriţa găzduieşte un concert simfonic extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană și Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca.
Dirijorul orchestrei este Romeo Rîmbu iar solist - Ștefan Horváth (vioară, Elveţia). Din program fac parte Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major de Ceaikovski şi Simfonia Fantastică a lui Hector Berlioz.