Au muncit în străinătate, au strâns câțiva bani, pe care caută să-i înmulțească, apoi, acasă, într-o pensiune situată undeva la munte. Numai că mafia pădurilor își vrea și ea partea, autoritățile ezită, iar lucrurile scapă serios de sub control. Sunt implicaţi inclusiv doi bistriţeni!
Sunt ultimele zile în care vă puteţi bucura gratuit de filme de excepţie în cadrul Festivalului anual de film „MU:VI”, iar organizatorii – cei de la Asociaţia Culturală Group Seven, alături de partenerii lor – vă propun pentru sâmbătă seara, de la ora 20:00, la Sinagogă – un fascinant şi insolit thriller-western autohton – Orizont– un film atipic pentru cinematografia românească.
Regia şi scenariul îi aparţin lui Marian Crișan care realizează mai mult decât o performanță personală – inspirându-se din celebra „Moara cu noroc” – „un nou început pentru cinematografia românească însăși, pe una din cele două coordonate considerate tradiționale prin excelență reprezentative: filmul istoric sau de epocă și ecranizările/adaptările din literatura clasică”, după cum declară criticul de film Valerian Sava.
Orizont este numele pensiunii pe care o familie de ardeleni o ia în administrare, în zilele noastre, în vârful Munţilor Apuseni. Nu trece multă vreme și relațiile de putere din întreaga societate încep să se facă din greu simțite chiar și în Apuseni, iar lucrurile scapă serios de sub control.
Dacă tot cunoaștem deznodămîntul și celebra morală a poveștii („Nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit”), miza este, în mod cert, în altă parte: cum „se ține” o dramă psihologică de familie de la sfârșitul secolului al XIX-lea în contemporaneitate?
În mod evident, drama „se ține” foarte bine: protagoniștii noștri au muncit în străinătate, au strâns câțiva bani, caută să-i înmulțească înapoi acasă. Mafia pădurilor își vrea și ea partea, autoritățile ezită.
Pentru scurt timp, avem ocazia să ne întâlnim cu bistritenii Dorin C. Zachei (de la Teatrul de Nord Satu Mare) şi Dan Rădulescu (Teatrul Naţional Tg. Mureş) – distribuiţi în roluri secundare în „Orizont” – alături de András Hathási, Zsolt Bogdán, Rodica Lazăr și Valeriu Andriuță.
Gloria Sauciuc scrie că sursa de inspirație a filmului Orizont, nuvela Moara cu noroc a lui Ioan Slavici, este surprinzător de modernă prin tematică: cea a crimei organizate. Iar filmul este o ecranizare consecventă a poveștii de acum un secol, păstrând cu mici modificări intriga, profilul personajelor și fundalul regional (plasat tot în Ardeal).
Ceea ce deosebește nuvela de film este interesul celui de-al doilea pentru suspans și pentru acțiune, prima fiind interesată mai mult de psihologia și transformarea morală a eroului.
Dacă Slavici prefera să dea lecții de morală și să sondeze psihicul uman, nefiind un autor de romane de acțiune, Orizont înlocuiește trăsurile și caii - cu mașinile 4x4, păstrează replicile și episoadele din carte, și pune în valoare ceea ce îl interesează pe regizor și pe spectator: acțiunea și suspansul pe fundalul, uneori amenințător, al naturii din Munții Apuseni.
Eroii lui Marian Crișan nu au timp de introspecție. Protagonistul din Orizont se vede că gândește, că pune ceva la cale, întocmai ca eroii lui Clint Eastwood din western-uri. Doar acțiunea contează, nu introspecția.
Nuvela are un final tragic pentru toate personajele; în schimb, filmul e tranșant din punct de vedere moral – are o structură de thriller, nu de film psihologic, cu un erou care își rezolvă problemele prin violență - într-un film care valorifică personajele din nuvelă – croită, parcă, pentru un western de la Hollywood avant la lettre: un erou ezitant, un antagonist criminal și primejdios, dar carismatic.
Fără să devieze prea mult de la original, Orizont este un thriller ca la carte care merge pe o rețetă verificată la Hollywood: o intrigă polițistă, un erou obișnuit în care publicul se poate regăsi, o blondă frumoasă (Rodica Lazăr), un han într-o zonă izolată unde bandele fac legea, cu villaini din rândurile mafiei, contra oameni ai legii, și mai ales o rezolvare a conflictului care implică violența.
9709 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.