Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” vă invită astăzi, 11 ianuarie, de la ora 13:00, să participați la debutul din acest an al Întâlnirilor Coșbook. Evenimentul se înscrie în șirul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.
Clubul Cultural Coșbook de la Biblioteca Județeană din Bistrița îi invită pe bistrițenii pasionați de carte la debutul din acest an al Întâlnirilor Coșbook. Evenimentul se înscrie în șirul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri și va prilejui întâlnirea cu Editura Știința din Chișinău – una dintre cele mai importante și longevive edituri din Republica Moldova.
Invitatul special este Gheorghe Prini, directorul editurii și totodată președintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova.
Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AȘM a decis în decembrie 2017 acordarea medaliei „Nicolae Milescu Spătarul” doctorului inginer Gheorghe Prini, directorul Editurii „Știința” – instituție care are drept obiective, printre altele, publicarea de manuale şcolare şi universitare, auxiliare didactice, dicţionare şi enciclopedii, cărți de ştiinţă, studii analitice şi critice din diverse domenii, literatură şi artă (cu texte comentate).
Într-un interviu în publicația lunară Contrafort din Chișinău, Gheorghe Prini explica în câteva cuvinte activitatea editurii pe care o conduce, drept „o editură rentabilă, altfel n-am exista. Pentru că nimeni nu ne dă bani «ca să existăm ca editură». Unele cărţi de-ale noastre (dicţionarele, manualele, auxiliarele) sunt căutate mai mult, altele mai puţin. Avem toate datele despre vânzări (pînă la un exemplar), aşa că putem analiza, prognoza, proiecta. Ne bucură interesul (să sperăm, în ascensiune) pentru unele din colecţiile mai recente, în special pentru cărţile traduse din franceză, engleză. Evident, avem şi unele titluri de la care nu aşteptăm un succes comercial de moment. Este, dacă vreţi, felul nostru de a înţelege «sponsorizarea» culturii: faci câteva titluri care se vând şi cu banii câştigaţi faci o carte de cultură, bună, dar cu vânzări mai reduse. ... Bună, rea – economia de piaţă e altceva decât vechiul sistem centralizat, când trebuia să fii doar un executor disciplinat, fără a gândi prea mult, fără a depune prea multă energie. Mai mult decât atât: mai degrabă erai pedepsit pentru iniţiativă, pentru creativitate decât pentru lene. Azi, indiferent de forma de proprietate, trebuie să cauţi posibilităţi de a edita, încât, rămânând o instituţie de cultură, să fii şi un agent economic viabil. Cartea e un produs specific (e o marfă şi în acelaşi timp e un obiect de artă) şi piaţa îţi oferă surprize dintre cele mai neaşteptate. Trebuie să calculezi şi trebuie să te mişti...”