Este Ziua Mondială a Scriitorului iar Bistriţa, slavă Domnului, are o mulţime de reprezentanţi în această specie aparte de fiinţe gânditoare. De la ora 16.00 aveţi parte în Plan B de o întâlnire de zile mari cu unul dintre cei mai de succes scriitori ai momentului. Surprize şi la Bibliteca Judeţeană „George Coşbuc" şi Casa Argintarului:
Bogdan Stoica, autorul celei mai vândute cărți a Editurii Univers la Gaudeamus 2016, cartea care a băgat femeile în fibrilații și le-a deschis ochii (în mai multe sensuri), „Tipul din filme nu există”, vine azi, 3 martie, la Bistrița. Întâlnirea va avea loc în localul Plan B din Bistrița începând cu ora 16:00.
Timp de o oră, Bogdan Stoica va vorbi despre cartea lui. Dacă vrei să afli direct de la sursă de ce când găsești un tip fain nu trebuie să-l plimbi „prin zece parcuri, șase cârciumi și trei cafenele înainte să-l lași să-ți atingă sânii”, nu trebuie să lipsești de la Plan B. Mai multe detalii despre acest eveniment puteţi citi AICI.
Biblioteca Judeteana „George Cosbuc” Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa, vă invită azi, 3 martie, de la ora 11.00, la manifestarea intitulată „Creativitatea". În program vor avea loc prezentări, vizionarea unui interviu al scriitoarei Jeanette Winterson, autoarea romanului „O paranteză în timp", cu participarea elevilor clasei a XI-a B, coordonaţi de profesoara Alina Tomi. Un alt punct al întâlnirii va cuprinde materialul „Structuri discursive şi argumentative. (Ce, de ce şi pentru cine argumentăm?)", prezentat de elevii clasei a IX-a B (prof. Roxana Kovacs).
Tot azi, de la ora 14.15, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, Palatul Copiilor Bistriţa, Clubul Copiilor Năsăud, Asociaţia „Moara de Hârtie” Comana organizează la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, cu ocazia Zilei Mondiale a Scriitorului, întâlnirea literară „Mărţişor pentru scriitor!”
În program:
-
Dezbatere: „Rolul artistului în cetate”
-
Lectură publică: Veronica Ştir, Mirela Orban, Nicolae Bosbiciu, Ioan Cioba, David Dorian, Mircea Măluţ, Victor Ştir
-
„Cărţişor de autor”, ediţia 2017- autor Ana Blandiana, de la „Moara de Hârtie”
-
„Primăvara digitală”, cu micii informaticieni ai Palatului
-
„mARTişoarele” Dianei Morar
-
„Împletiri” literare şi informatice;
-
Citiri multilingve: Alexandra Andrecuţ, Ioana Ilinca Moldovan, Maria Gonda-Rus, Krisztina Uhelszki, Ilinca Ciuruş, Ioan Sabin Mureşan.
Participă: scriitori, jurnalişti, elevi creativi, profesori şi alţi iubitori de literatură, moderatoarele evenimentului fiind Iulia Istrate, Adriana Zăgrean şi Ionela-Silvia Nuşfelean.
Vineri, 3 martie, de la ora 16.00 - Casa Argintarului din Strada Dornei Nr 5 găzduieşte vernisajul expoziției de grafică ”Variațiuni pe teme vechi”.
Cele peste 40 de lucrări de grafică semnate de plasticianul Mihai Mănescu impresionează prin armonia compozițiilor ce oferă posibilitatea accensiunii spre un metafizic transparent în care apar atât dimensiunile existențiale cât și cele ale unor potențiale disoluții, sintetizate într-o atmosferă încărcată de semificații multiple și o insistentă preocupare de reinventare a dialogului dintre arte.
Artist complet, gravor, desenator și pictor prof. dr. Mihai Mănescu vine în fața publicului bistrițean cu o lume de esență superioară, în care, potrivit academicianului Răzvan Theodorescu, ochiul și gândul se însoțesc fericit într-un echilibru ce desemnează însăși ființa artistului.
Expoziția "Variațiuni pe teme vechi" face parte din seria evenimentelor legate de finalizarea proiectului ”Concept de amenajare, funcționare și revitalizare a unor spații interioare și a curții Muzeului Județean Bistrița-Năsăud”, desfășurat în perioada decembrie 2014 - aprilie 2017, proiect finanțat prin Grant SEE 2009 - 2014, prin Programul ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” derulat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.