Ziua de azi, 21 iunie, va fi cea mai lungă zi din an, cu o durată de 15 ore şi 32 de minute, în timp ce noaptea va avea 8 ore şi 28 de minute. E ziua în care avem parte de o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcţia Soarelui, dar este şi Ziua Mondială a Soarelui. Bistriţenii sunt invitaţi la foişorul din parc pentru a celebra şi Ziua Yoga...
Numele de „solstiţiu” („Soarele stă”) provine din faptul că azi are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia, Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului.
Este şi Ziua mondială a Soarelui când pasionaţii de astronomie celebrează energia solară care stă la baza întregii vieți de pe Pământ și care reprezintă aproximativ 420 trilioane kWh, potrivit www.rets-project.eu (Renewable Energies Transfer System, o comunitate europeană care încurajează utilizarea energiilor regenerabile), potrivit Agerpres. Conform sursei citate, această cantitate de energie generată de Soare este de câteva mii de ori mai mare decât cantitatea totală de energie utilizată de toți oamenii. Radiația solară, împreună cu celelalte surse secundare de energie, cum ar fi energia vântului și energia valurilor, electricitatea hidro și biomasa, reprezintă cea mai mare parte din energia provenită din sursele regenerabile disponibile pe Pământ. Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.
Solstiţiul de vară din 2017 coincide cu Luna Plină care poartă numele de „strawberry moon” - o lună plină cu o culoare specială, care, în emisfera nordică, poate fi admirată la dimensiuni mai mari decât de obicei, notează cei de la realitatea.net.
Fenomenul extrem de rar ar putea avea consecinţe neobişnuite asupra persoanelor cu sensibilitate astrală, căci el generează comportamente bizare, stări de agitaţie şi halucinaţii, după cum avertizează un astrolog britanic citat de DailyMail.co.uk, în timp ce astrologul Timothy Halloran crede că sunt posibile chiar acte necugetate în această perioadă, în care stările de anxietate, psihoide, cu manifestări halucinatorii sunt posibile între 20 şi 21 iunie 2017 - însă ipotezele acestuia sunt contrazise de oamenii de ştiinţă.
Psihologii atrag atenţia că schimbările astronomice îi influenţează totuşi pe oameni, în timpul solstiţiului de vară ei fiind predispuşi la atacuri de panică sau chiar dificultăţi de atenţie. De asemenea, nervii lor pot să cedeze mai usor. „Din experiența noastră și din ceea ce se scrie în studiile de specialitate, aceste schimbări astronomice au o influență asupra undelor cerebrale. Ceea ce se știe până acuma este că oamenii în această perioadă sunt mai irascibili, mai anxioși, mai depresivi, pot avea mai ușor atacuri de panică, au dificultăți de atenție, câteodată trebuie să fie și mai atenți în trafic”, a precizat psihologul Anton Suluman.
Următoarele momente importante din punct de vedere astronomic sunt echinocțiul de toamnă, care va avea loc în 22 septembrie și solstițiul de iarnă, care se va desfășura în data de 21 decembrie și va marca începutul iernii astronomice în emisfera nordică.
La Bistrița, în Parcul Municipal, în zona Foișorul de lemn, vor avea loc azi, începând cu ora 18, prezentări și exerciții Yoga (asane, tehnici de respirație, meditații, spirală yang etc) specifice sistemului yoga realizate la unison cu yoghini din toată lumea la care pot participa toți cei care doresc să-și îmbunatățească viața, sănatatea, tonusul psihic sau să-și extindă câmpul conștiintei - anunţă organizatorii pe pagina de Facebook Yoga Shambu.
Tot azi, la Sinagogă, de la ora 18:00, avem parte de un spectacol de teatru („Miercuri am fost toată ziua viu”) susţinut de trupa de teatru Anonimus (Penitenciarul Bistriţa) şi Corint, dar şi de o expoziţie specială la Muzeul Judeţean, care prezintă exponate de patrimoniu de mare valoare arheologică şi istorică, reunite sub titulatura „Prelucrarea bronzului în Preistorie în nord-estul Transilvaniei”.
Foto rtv.net