Pe 7 ianuarie, ziua în care creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, femeile își fac de cap! Se crede că azi femeile sunt mai puternice decât bărbaţii lor așa că li se permite să nu gătescă nimic şi să nu-i ajute în gospodărie. Pe alocuri se poartă așa numita „cumetrie” a femeilor - petreceri cu lăutari la care bărbații nu au voie.
Tradiția povestește că femeile au voie azi să-și facă de cap, pentru că doar azi sunt mai puternice decât bărbații lor, prin urmare nu le gătesc nimic şi nu-i ajută în gospodărie. Femeile se adună acasă la o „gazdă”, fac o petrecere cu lăutari fără să-i cheme şi pe bărbaţi, după care, ușor cherchelite, ies pe uliţă, îi prind pe bărbaţii întâlniţi întâmplător şi le cer câte o vadră de vin ca răscumpărare. Cine nu este înarmat cu vin, de Sfântul Ioan, este aruncat fără milă în râu sau este „iordănit” și stropit cu apă – după cum spun bătrânii satului.
De altfel, acest obicei practicat în câteva sate din județul nostru, în Moldova și în sud, poartă numele de „Cumetria” Femeilor, Torontoiul Femeilor sau Ziua Babelor.
În sud, cu prilejul acestui obicei, avea loc și integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite, prin „botezarea” lor, udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
Specialiștii în folclor cred că obiceiul este o supraviețuire a cultului dedicat zeului Dionisios, care, printre altele, se manifestă prin dansuri frenetice și extaz mistic, inclusiv, în cetățile antice de la Marea Neagră.
În unele zone din ţară femeile duc plocoane moaşei care le-a ajutat să aducă pe lume copii. Are loc apoi o petrecere cu mâncare şi băutură, în timpul căreia femeile rup câte o bucată din colacul mare făcut de moaşă şi încearcă, după forma bucăţii de colac, să ghicească dacă vor mai avea copii şi dacă vor naşte fete sau băieţi.