Din cele 13 solicitari depuse pentru construirea unei microhidrocentrale in zona Parcului National Muntii Rodnei doar una singura a primit avizul Consiliului Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei.
„Au existat 13 solicitari de construire de microhidrocentrale pe majoritatea raurilor care izvorasc si curg pe raza parcului, de la infiintarea Consiliului Stiintific si pana in prezent, respectiv 2005 - 2010. Toate aceste solicitari au fost analizate punctual, din punctul de vedere al amplasamentului, al impactului asupra habitatelor si speciilor din parc. 12 dintre acestea au fost solicitari pentru constructii noi si au primit aviz nefavorabil, fiind considerate ca avand impact semnificativ negativ asupra Parcului National Muntii Rodnei, care are si statut de Rezervatie a Biosferei si Sit Natura 2000, cu recomandarea ca asemenea investitii sa fie facute inafara limitelor parcului” spune Claudiu Iusan, secretarul Consiliului Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei.
Consiliul a emis un singur aviz favorabil pentru SC Izvorul Bailor SRL care intentiona sa reabiliteze o mircohidrocentrala existenta, la Valea Vinului. Constructia a fost realizata pe Izvorul Bailor si a apartinut de SC Remin Baia Mare.
„Aceasta investitie presupune reabilitarea constructiei vechi, pe acelasi amplasament, care are si rol de reconstructie ecologica” mai spune Claudiu Iusan. Initial solicitarea a fost respinsa insa societatea a realizat si studiul de impact necesar si reprezentantii Consiliului Stiintific au emis aviz favorabil.
„Mentionam ca pe raul Aniesul Mare, Aniesul Mic si intre Aniese, a existat si in iulie 2008 solicitarea SC BENY ALEX SRL, care a fost respinsa de Consiliul Stiintific al parcului, atat in cadrul sedintei cat si in urma contestatiei care a fost depusa ulterior” explica secretarul Consiliului Stiintific.
Din Consiliul Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei fac parte 20 de specialisti care se intrunesc bianual pentru a analiza din punct de vedere stiintific toate solicitarile primite.
„Consideram ca deciziile Consiliului Stiintific trebuie sa fie luate in considerare de catre toate institutiile abilitate, are au putere de decizie in acest sens, fiind un reper emis de specialisti, pentru protejarea si mentinerea biodiversitatii parcului” mai spune Claudiu Iusan.