Îmbrăcaţi în haine de gală, aviatorii bistriţeni dar şi invitaţi din Bucureşti, Iaşi şi Maramureş au celebrat astă seară la Sinagogă figurile celebre ale aviaţiei militare din România. În curtea Muzeului Judeţean a fost expus primul planor din materiale compozite realizat în România realizat de aviatorul şi omul de afaceri Tănase Dumitru.
Sinagoga s-a umplut astă seară de oficialităţi, militari şi aviatori din întreaga ţară care au celebrat astăzi primele iniţiative legislative (datând din aprilie 1913) care au edificat aviaţia militară în România, dar şi figuri celebre ale aviatorilor care au marcat (uneori cu propriul sânge) historia aviaţiei româneşti.
Simpozionul a fost deschis de căpitanul comandor în rezervă Laurenţiu Buzenchi, preşedinte al Asociaţiei Române de Propagandă şi Istoria Aeronauticii, pilot cu peste 3700 de ore de zbor pe diverse tipuri de elicoptere, a continuat cu vizionarea documentarului „Maeştrii măiestrelor”, prezentat de Lt. col. Cornel Mituţ, directorul Studioului de film al Armatei şi conferinţa „Istoria aviaţiei din Transilvania” susţinută de Sorin Turturică, istoric al Muzeului militar al Aviaţiei.
Simpozionul a fost pigmentat de un moment muzical clasic al elevilor de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa: Alex Timoce (pian) şi Alexandru Grecu (chitară) – după care invitaţii au continuat la Muzeul Judeţean.
În curtea instituţiei, în spatele bisericuţei de lemn, au fost expuse câteva aeromodele alături de primul planor realizat din materiale compozite în România de către omul de afaceri şi aviatorul Dumitru Tănase. Bistriţenii care au ratat simpozionul - pot să admire aeromodelele şi în cursul zilei de mâine, la Muzeul Judeţean.
Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail şi cu discuţii libere despre aviaţie.