Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  90 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Aventură plină de succes între izvoare

06/08/2015 12:16:03  
Tabăra de vară „Aventură între izvoare”, organizată cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Agenția Națională Parcul Național Munții Rodnei, realizată de Asociația Părinților de la Școala Generală Nr. 4, Bistrița, cu sprijinul Primăriei şi Ocolului Silvic Feldru şi-a încheiat recent prima ediţie. A fost un succes!

În perioada 27-31 iulie 2015, 43 de copii din mai multe școli din Bistrița s-au bucurat de frumuseţile Parcului Naţional şi de activităţile pregătite special pentru ei. Astfel, aici s-au reunit elevi de la Școlile Gimnaziale Nr. 4, 3, și 6 din Bistrița, precum și de la Liceul „Corneliu Baba”, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Colegiul Național „Liviu Rebreanu” de asemenea din Bistrița.

Printre colaboratorii taberei s-a numărat și Serviciul Salvamont, care, prin intermediul lui Horațiu Miron și Florin Rus a informat elevii asupra normelor elementare pe care trebuie să le respecte în drumețiile montane, prin prezentarea echipamentului și a modului de utilizare al acestuia. Pe perioada acestor 5 zile, noua casă a copiilor a fost „Cabana între izvoare", situată pe proprietatea comunei Feldru, la limita dintre zona de protecţie integrală şi „zona tampon” a rezervației naturale Parcul Național Munții Rodnei, loc foarte frecventat de către turişti.

Șeful Ocolului Silvic Feldru și Primăria Feldru au susținut elevii bistrițeni 

Unul dintre oaspeții taberei a fost Horga Emilian, şeful Ocolului Silvic Feldru, care a prezentat un mic istoric al cabanei, declarând următoarele: ,,Această cabană a fost înainte de reabilitare întreprindere forestieră de exploatare și transport".

Ea a fost abandonată, dar Ocolul Silvic Feldru a reabilitat-o împreună cu Liceul Silvic Năsăud, în ideea practicii elevilor Liceului Silvic. Lucrările de reabilitare a cabanei au fost supravegheate îndeaproape de cabanierul Sorin Ureche, pădurar. O perioadă de timp aici s-au desfășurat activități practice cu elevii liceului Silvic, dar în ultimii ani acțiunea de practică s-a diminuat.

Construcția e bine întreținută, iar în caz de necesitate poate găzdui și tabere de copii.

Emilian Horga a subliniat problemele cu care se confruntă parcul.

Cea mai nereglementată problemă este cea a culegătorilor de fructe, care culeg fără autorizaţie. Privind această problemă personalul silvic şi membrii acestui parc încearcă să instruiască culegătorii cu privire la reglementarea aprinderii focului, întrucât zona este greu accesibilă, aici existând multe uscături, iar declanşarea unui incendiu ar fi catastrofală.

Tot la capitolul instruire se încadrează şi ciobanii din zona alpină care practică păşunatul tradiţional, acestora interzicându-li-se aprinderea focului.

Între cele două zone ale acestui parc se evidenţiază un contrast, întrucât în zona de protecţie integrală nu se desfăşoară nicio activitate, pe când în zona ,,tampon” se desfăşoară activităţi silvice şi de exploatare de masă lemnoasă prin amenajament silvic.

Pe teritoriul Parcului Naţional Munţii Rodnei există şi teritorii private, pe suprafaţa cărora se găsesc case tradiţionale vechi de peste 100 de ani. Chiar dacă o parte dintre proprietari încă mai practică cositul pe acele teritorii, aceştia trebuie să respecte regulile rezervaţiei şi să primească acordul conducerii parcului pentru orice activitate pe care doresc să o întreprindă.

Toate aceste informații au fost oferite jurnaliștilor voluntari ai taberei, reporteri de liceu la ziarul CNAMOnline, care s-au implicat ca voluntari alături de echipa de proiect formată din prof. Aurelia Hîruța, Monica Strungar, dr. Ioana Encean și bibliotecar Nicoleta Butuza, în tot ceea ce a ținut de buna desfășurare a activităților taberei.

La final de tabără, fiecare copil a fost răsplătit cu diplome, cupe, medalii, precum și cu o mulțime de cărți în limba română și în limbile franceză și engleză. La festivitatea de final de tabără a fost prezent Primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan, care a primit din partea echipei de proiect, medalia de aur pentru implicarea în susținerea acestei tabere de elevi.

Doina Jauca, director APNMR, a susținut elevii pe parcursul taberei 

Una dintre cele mai așteptate prezențe la festivitatea de închidere a taberei a fost ing. Doina Jauca, director APNMR, cea care a susținut proiectul pe toată perioada desfășurării lui, atât prin asigurarea logisticii în vederea derulării în bune condiții a activităților din tabără, dar și prin permanenta consiliere a echipei de proiect în ceea ce privește căile de realizare a proiectului.

Ca partener al proiectului, Doina Jauca a asigurat securitatea elevilor prin prezența jandarmeriei montane în mijlocul elevilor, dar și prin permanenta asistență a agenților de teren Filipoiu Timoftei, Mihai Lorinț, Roman Iugan, Grigore Lorinț și Mureșan Stelian.

Un alt oaspete special al taberei a fost NELCA MIRCEA, responsabil cu conștientizarea publică și relații cu comunitățile. Acesta a acceptat să participle la activitatea de jurnalism, oferind un interviu public reporterilor de liceu, spre încântarea elevilor.

Focul de tabără a fost acompaniat pe acorduri de chitară de biologul parcului Claudiu Iușan, care le propune elevilor și alte tabere interesante pe viitor. În această tabără care și-a propus promovarea valorilor democratice și exersarea proceselor democratice în rândul a 43 de elevi de la școlile din Bistrița, distracția, dinamismul și voia bună au fost în vârful piramidei.

Copiii implicați în această tabără au asistat la o mare varietate de jocuri care au cuprins diverse domenii (jocuri sportive, concursuri karaoke, jocuri de îndemânare, ateliere de creație din materiale întâlnite în natură, treasure hunt- căutare de comori, activități de jurnalism, cursuri de prim ajutor, precum și altele), ei având posibilitatea de a merge și în două drumeții montane sub atenta îndrumare a rangerilor parcului și a jandarmeriei montane, drumeții în care au luat contact cu flora și fauna zonei respective.

La final de tabără, Doina Jauca a fost premiată alături de câștigătorii taberei cu o cupă în semn de mulțumire pentru reușita acestei tabere. În urma chestionarelor de impact aplicate elevilor a rezultat dorința unanimă de a se repeta „aventura” și anul viitor. Irina Rațiu, Nicoleta Vlonga și Vlad Moldovan, reporteri de liceu

2372 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro