Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  53 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Aventura Oanei Borș în taberele de refugiați din Iordania. Bistrițeanca a lăsat confortul țărilor europene pentru a-i ajuta pe cei fără țară

18/08/2015 09:14:49 Bianca SARA  
Oana Borș, o bistrițeancă de 27 de ani ne dă o lecție de curaj. Aceasta a lăsat confortul țărilor europene pentru a-i ajuta pe refugiații din Iordania. Scopul ei este să ajute femeile și copiii din taberele de refugiați sirieni și palestinieni fugiți din calea războiului.

Bistrițeanca s-a specializat în Științe Politice la SNSPA din București. A urmat un master la două universități din Italia și Germania, unde s-a specializat în cultura europeana. Acolo i s-a deschis bistrițencei apetitul pentru voluntariat, masteratul interdisciplinar permițându-i să se axeze pe drepturile omului și pe inegalitatea socială.

„Cred că este un domeniu important pentru scena internaţională, cu atât mai mult cu cât în Europa se vorbeşte despre integrare şi refugiaţi. Cred că problemele localizate în afara Europei sunt probleme în care comunitatea mondială este responsabilă să se implice“, susține Oana.

În afara Europei, mai exact în Iordania, a ajuns Oana, prin intermediul Serviciului European de Voluntariat din cadrul Comisiei Europene. De aproape un an, Oana trăiește printre iordanieni, dar și printre palestinieini și sirieni fugiți din calea războiului.

„Am ales să merg în Iordania, în primul rând datorită domeniului în care organizaţia acţionează aici. Se lucrează cu refugiaţii din Palestina şi Siria. În Europa aş putea lucra oricând, dar nu aş simţi că, făcând un stagiu de voluntariat acolo, aş face o diferenţă, aşa cum fac aici “, explică bistrițeanca.

Acolo, tânăra organizează activități pentru copii și femei în taberele de refugiați. Printre proiectele dezvoltate de ea se numără o tabără de fotografie care implică zece copii refugiați din Palestina. Aceștia vor lua parte la un workshop despre fotografie, vor primi aparate foto și vor avea ca sarcină să surprindă viața în tabăra în care locuiesc. Copiii vor fi premiați cu rechizite școlare, iar fotografiile care surprind viața din aceste tabere vor compune o expoziție care va fi organizată cel mai probabil în Germania.

Pentru eforturile sale tânăra nu este plătită, bistrițencei fiindu-i acoperite doar cheltuielile cu masa, locuința și strictul necesar. Acest lucru nu o deranjează pe Oana, fiind mai importantă misiunea sa acolo decât orice sumă de bani.

Refugiații din taberele din Iordania - oameni fără țară

Situația acestor refugiați este dramatică. Deși unii s-au refugiat în Iordania în urmă cu mai bine de 40 de ani, aceștia nu au acte, nu au voie să locuiască în afara taberei și nici să dețină case sau mașini. De asemenea, nu au voie să lucreze în instituții ale statului iordanian.

Copiii care s-au născut în aceste tabere sunt școlarizați cu ajutorul ONU, care a pus la punct acolo școli. Clasele însă sunt foarte aglomerate, elevii fiind nevoiți să urmeze cursurile în două schimburi. Aceștia au posibilitatea să urmeze o facultate în Iordania, însă numărul de locuri este extrem de limitat. 

„Puţini sunt cei care au primit cetăţenie şi acte. Iordania nu este dispusă să ofere cetăţenie atâtor refugiaţi. Tinerii din aceste tabere pot să facă facultatea în Iordania, însă numărul locurilor este foarte limitat“, completează bistriţeanca.

În urmă cu patru ani, Oana a făcut voluntariat și în India, însă susține că în niciuna dintre aceste țări nu s-a simțit nici măcar o clipă în pericol.

 

3753 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro