În ciuda faptului că are doar 25 de ani, Patricia Vlad a vizitat și a trăit cât pentru două vieți. La vârsta la care majoritatea abia se dumiresc ce au de gând în viață, bistrițeanca a văzut deja 30 de țări și conduce o echipă într-o companie specializată în educație din Dubai.
Patricia Vlad a ajuns în Marea Britanie încă de când era în liceu, în clasa a XI-a. A studiat la Concord, unul dintre cele mai bune colegii internaționale din UK, iar studiile superioare le-a urmat la prestigioasa Cambridge.
Bistrițeanca s-a specializat în științele educației și limbi străine, care i-au permis în prima fază să ajungă la Universitatea Santiago de Compostela, unde s-a specializat în economie și limbi străine. De asemenea, bistrițeanca s-a mai specializat, cu diferite programe în teatru și matematică. În prezent, Patricia urmează un program de masterat în matematică, la o altă universitate prestigioasă: Harvard.
Imediat după finalizarea studiilor, Patricia a fost ofertată de o companie specializată în servicii educaționale. Carfax Education Group i-a oferit un job tocmai în Dubai. A început ca profesoară de matematică, iar după nici un an petrecut în companie i s-a oferit postul de manager, care îi permitea Patriciei să coordoneze între 17 și 25 de oameni, toți foști colegi de-ai săi de muncă.
Momentan, bistrițeanca se află în Singapore, unde organizează o filială a Carfax Education Group. Compania ajută diferite țări să-și dezvolte sistemul educațional, dar oferă și meditații și lecții particulare copiilor.
A predat în China și Burundi
Până la 25 de ani, Patricia a ajuns în aproape 30 de țări, în vizită, cu studiile sau cu munca. Printre cele mai exotice destinații pe care le-a văzut bistrițeanca se numără: China, Rwanda, Azerbaidjan, Singapore, Burundi, Monaco, Rusia, Thailanda, Portugalia sau Norvegia. Patricia a predat în China, Rwanda sau Burundi.
„E ciudat că nu am predat deloc în România și cred că mi-ar plăcea foarte mult. Cel mai interesant a fost în China. În general, în Asia, copiii au respectul acela pentru profesor, care s-a cam pierdut, știu că în România s-a pierdut mai mult”, a precizat Patricia.
Cel mai greu i-a fost bistrițencei în Africa, unde s-a lovit de lipsa de informație, igiena precară, sărăcia extremă și lipsa grijii pentru natură. Cu toate acestea, entuziasmul copiiilor și peisajele desprinse parcă dintr-un documentar de pe Discovery au impresionat-o.
„Înaine să ajung în Africa nu m-am gândit cum o să fie. Erau elicoptere care zburau deasupra noastră. Era o zonă de conflict între Rwanda și Republica Democrată Congo, din cauza unor resurse. Pe stradă vedeai oameni cu mitraliere, m-a șocat treaba asa. În schimb, când am mers dinspre Rwanda spre Burundi, m-am simțit ca într-un documentar de la Discovery. Peisajele erau foarte frumoase, casele de lut, animalele pe lângă casă, femeile cu coșurile acelea pe cap. Mi s-a părut foarte fain”, povestește bistrițeanca.