Neștiință?! Nepăsare?! Sau copiii nu sunt o prioritate?! Peste 150 de școli din județ nu vor primi nici anul acesta autorizația sanitară de funcționare, din cauza problemelor pe care le au. Cu toate acestea, doar 48 de proiecte pentru reabilitarea unor școli și grădinițe au fost depuse pentru finanțare prin PNDL.
Siguranța și condițiile în care învață copiii nu par a fi o prioritate pentru numeroase administrații locale din județ, care în ani de zile nu au reușit să modernizeze școlile în care învață mii de elevi și nici nu s-au înghesuit anul acesta să obțină bani de la Guvern pentru reabilitarea clădirilor.
Statisticile ultimilor ani arată că peste 150 de școli din județ, încep an de an școala fără autorizație sanitară de funcționare. Clădirile sunt vechi, fără apă, nu au toalete, lumina nu este suficientă sau încălzirea nu este corespunzătoare, însă asta nu pare să îi convingă pe primarii din județ care au astfel de situații, să acceseze fonduri pentru reabilitarea școlilor și pentru a le oferi copiilor, și așa din ce în ce mai puțini, condiții decente de a merge la școală.
Nu mai puțin de 83 de școli nu au apă potabilă, iar dintre acestea 16 nu au grupuri sanitare! În aceste condiții, nici măcar cele mai elementare standarde nu le sunt oferite copiilor.
Chiar dacă situația este similară peste tot în județ, un singur primar - de la comuna Cetate, a cerut - și a și primit, bani pentru construirea grupurilor sanitare de la școala gimnazială din Petriș.
Astfel, pentru amenajarea grupurilor sanitare comuna a primit o sumă de 289.880 de lei.
În total pentru reabilitarea și dotarea școlilor și grădinițelor din județ au fost depuse 48 de proiecte, cele mai multe de la comuna Tiha Bârgăului unde noul primar a turat motoarele și vrea să reabiliteze patru școli gimnaziale din Tiha Bârgăului și din Tureac, iar pentru aceste proiecte a primit peste 1,6 milioane de lei.
Deși și în municipiul Bistrița există școli fără toalete, profesorii și elevii din Slătinița fiind nevoiți să meargă în „fundul curții” să își facă nevoile la toalete din lemn, municipalitatea a solicitat bani numai pentru consolidarea și modernizarea Colegiului Național Liviu Rebreanu și a Liceului de muzică Tudor Jarda, pentru care dealtfel a și primit peste 40 milioane de lei.