Şetre şi tarabe în piaţa centrală, reclame vechi publicate în presa dinainte de Primul Război mondial, fotografii sepia datând şi din anul 1902, pe când Poarta Lemnelor încă străjuia falnic intrarea în cetate, dar şi informaţii despre banii şi mărfurile care circulau în Evul Mediu sunt expuse pe panourile Regio de lângă Biserica Evanghelică.
Plouă inclusiv cu evenimente culturale şi expoziţii extraordinare la Marele Târg de vară al Bistriţei: la prânz a fost inaugurată la Casa cu Lei – o spectaculoasă expoziție filatelică având drept temă “Târgurile din Transilvania” iar în Piața Centrală – pe panourile Regio, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Direcţia Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud au amenajat cu sprijinul Primăriei Bistriţa o expoziție foto referitoare la târgurile medievale surprinse în spectaculoase fotografii în Bistriţa, Cluj-Napoca sau Sibiu.
“Frecventată la zile fixe, piaţa este un centru natural al vieţii sociale. Aici îţi mai vezi cunoştinţele, cazi la învoială sau închei o tovărăşie, acolo încep incidentele, aici circulă noutăţile aici se reglează preţurile şi se încheie tranzacţiile.
Târgul înseamnă zgomot, vacarm, veselie populară, măscărici, vânzători ambulanţi, comedianţi, lume agitată, hangii şi dughene aglomerate dar şi eleganţă afişată. Oraşul este luat cu asalt de negustori, de lucrători şi ţărani, porţile oraşului se deschid iar mărfurile se revarsă de peste tot…” se explică pe unul dintre panourile pe care bistriţenii sunt invitaţi să le admire în aceste zile de sărbătoare.
De altfel, locuitorii oraşului vor avea ocazia şi mâine să se delecteze cu evenimente culturale la Târgul Mare de vară: la Casa cu Lei, de la ora 16.00 are loc o întâlnire cu scriitorii bistrițeni, Galeria Arcade 24 este deschisă toată ziua şi vă oferă o extraordinară expoziţie de pictură intitulată “Calea” şi semnată de Răzvan Ionescu iar la Biserica Evanghelică aveţi ocazia să vizitaţi între orele 12.00 – 18.00 – expoziția “Fiul omului” realizată de Eugen Tăutu.