Comparativ cu alte orase, cersetorii bistriteni sunt relativ putini. Acestia castiga zilnic in jur de 40-50 de lei de caciula. Insa, din cauza saraciei din alte judete, multi dintre cei care apeleaza la mila publicului au migrat la noi, unde oamenii sunt mai bogati si mai darnici.
Dupa 1989, si in Bistrita, ca in toate orasele romanesti, pe strazi si-au facut aparitia cersetorii si vagabonzii. Multi dintre ei sunt intr-adevar "dezmosteniti ai soartei": bolnavi, handicapati fizic sau psihic, copii parasiti de parinti sau pusi chiar de catre acestia la cersit.
Cersetorii isi etaleaza fara rusine, ba chiar cu insistenta, "betesugul" pe care-l are fiecare, pentru a soca privitorul si a-i starni mila. Unii, putini, au totusi venituri, pensii si ajutoare pentru handicapati, dar ies in strada sa intinda mana, pentru a le completa sau rotunji.
Politistii nu reusesc sa faca mare lucru in privinta lor, desi mereu ii avertizeaza, amendeaza sau ii fugaresc in alte locuri. Unii dintre ei au fost chiar condamnati la inchisoare contraventionala, dar, pentru ca nu au din ce trai, revin in strada.
Conform datelor furnizate de politisti, numarul cersetorilor permanenti ce colinda Bistrita ar fi de maximum 30, dar bistriteni get-beget sunt doar jumatate. Cei mai multi "navetisti" vin din judete ca Mures, Salaj sau Alba, in special in perioada sarbatorilor sau vara, cand pot dormi in aer liber.
Doar saptamana trecuta politistii comunitari au depistat 20 de cersetori “gazduiti” de un bistritean in podul casei sale. Desi oamenii legii i-au amendat si amprentat, dupa care i-au dus in gara, unde i-au indrumat sa mearga la casele lor, acestia s-au intors in Bistrita.
“Asa se intampla de obicei. Ii ducem in gara sau in autogara pentru a-i trimite la resedintele lor, insa nu ii putem lega si obliga sa urce in trenuri sau in autobuse. Nu de putine ori coboara in prima statie si se intorc pe strazile Bistriei. Chiar daca sunt romi, sunt cetateni ai Romaniei si au drepturi”, au declarat reprezentantii Politiei Comunitare.
Paradoxal, unii cersetori, desi au fost dusi de politisti la Cantina de ajutor social pentru a li se asigura hrana, au refuzat vehement sa se inscrie. Poate din cauza ca, uneori, pentru hrana sunt pusi sa munceasca. Sau poate ca veniturile din cersit sunt mult mai mari si mai usor de obtinut.
Astfel, pe langa faptul ca oamenii legii au de-a face cu cersetorii “bastinasi”, lor li se adauga si cei “importati”...iar “starpirea” lor este practic imposibila...