Bistrita-Nasaud dispune de cel mai mare fond cinegetic din tara. Fondul de vanatoare Valea Mare are 28.968 de hectare si este gestionat de SC Somesul Rodna. Tariful de administrare depaseste 13.000 de euro pe an. Avantajele sunt multe insa, iar sumele castigate anual de catre gestionar sunt si de zece ori mai mari.
Romania are o lunga istorie a vanatorii. Tara reprezinta o destinatie de vanatoare remarcabila, atragand multi vanatori datorita numarului mare de ursi bruni, lupi, mistreti salbatici, caprioare, cerbi si capre negre. Concentratia de ursi bruni in Muntii Carpati din centrul tarii, este cea mai mare din lume si contine jumatate din populatia Europei, cu exceptia Rusiei.
In ultimii 20 de ani, vanatoarea a fost promovata, iar vanatorii straini au inceput sa vina in Romania, in mod regulat, ajungand sa reprezinte destinatia internationala pentru acestia. Nume celebre, precum King Juan Carlos sau Roberto Baggio au ales sa vaneze pe fondurile cinegetice de la noi.
In Romania exista, momentan, peste 20 de domenii de vanatoare mari, cu suprafete cuprinse intre 7.000 si 29.000 ha. Acestea sunt aflate in posesia Ministerului Mediului si Padurilor si administrate de asociatii judetene sau companii private.
Pe primele trei locuri in topul celor mai mari domenii cinegetice din tara se afla fondul de vanatoare Valea Mare, pe locul intai, urmat de Tatanir care se gaseste in judetul Tulcea, mai exact in Delta Dunarii, pe locul doi si de Stoenesti in judetul Arges.
Fondul cinegetic Valea Mare din judetul nostru, cu o suprafata de 28.968 hectare este gestionat de o firma privata care isi desfasoara activitatea in acest domeniu inca din luna mai 1999.
SC Somesul Rodna plateste anual suma de 13.101 euro statului, insa in schimb poate sa vaneze cerbi, mistreti, ursi sau cocosi de munte si asta deoarece contractul incheiat cu Ministerul Padurilor asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an cotele de extras aprobate la principalele specii de vanat si de a folosi pentru vanatoare, in conditiile legii, terenurile ce sunt arondate fondului de vanatoare.
Mai mult, fiecare gestionar de fond cinegetic care autorizeaza actiuni de vanatoare stabileste tarife proprii, cotizatii si cotizatii suplimentare pe care le percepe vanatorilor.
Dupa tipurile de vanat disponibile, fondul poate fi considerat si cel mai valoros. Pentru celelalte, de la Tatanir si Stoenesti, administratorii platesc mai putin de jumatate din suma pe care o achita membrii asociatiei de la Rodna, sumele fiind cuprinse intre 4500 si 5.500 de euro.
Cei care iau in gestionare fonduri cinegetice au si anumite obligatii. Acestia trebuie sa amenajeze depozite de furaje concentrate si fibroase pentru animale, sa asigure cantitatea optima de hrana pentru acestea si sa efectueze lucrari de intretinere a fondului cinegetic.
Mai mult, gestionarii trebuie sa aiba in permanenta o statistica reala cu numarul exemplarelor, iar suprafetele de vanatoare trebuie sa fie pazite pentru a preveni braconajul.
Totodata, acestia sunt si cei care vor raspunde in fata legii daca, cu ocazia partidelor de vanatoare, sunt impuscate exemplare pentru care nu a existat autorizatie, sau in unele cazuri, sunt impuscate mai multe decat au fost aprobate initial.
Conform street-wall.ro., in topul celor mai mari 10 fonduri cinegetice din tara se regasesc si Remetea, Cincu, Lotrioara, Dunavat, Voivodeasa, Neudorf si Vizantea.