Autoritățile bistrițene au pornit demersurile pentru a putea să implementeze proiectele prin care se asigură sisteme de apă și canalizare în gospodăriile județului în primăvara anului viitor.
Președintele Consiliului Județean a vorbit luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, despre situația sistemelor de apă și canalizare din Bistrița-Năsăud. Conform lui Emil Radu Moldovan, lucrările de extindere a infrastructurii de apă și canal vor începe în primăvara anului viitor și vor trebui finalizate până în 2023.
„Poimâine vom avea o discuție cu toți cei 62 de primari din județul Bistrița-Năsăud unde vom discuta draftul final. E aproape gata partea de proiectare motiv pentru care vom discuta cu asocierea de companii care a făcut proiectul. Eu sper ca până la finalul anului să avem partea de documentație finalizată, să putem lucra la cererea de finanțare pe care să o depunem la începutul anului viitor ca până în primăvară să putem semna contractul de finanțare pentru a putea demara licitațiile pentru execuția propriu zisă a rețelelor”, a declarat ieri Emil Radu Moldovan în cadrul emisiunii Impact.
Emil Radu Moldovan a adăugat că nu poate da situația exactă a sistemelor din Bistrița-Năsăud până când nu se întâlnește cu primarii din județ, însă la final a menționat că 98% dintre gospodăriile bistrițene vor fi racordate la sisteme de apă și canalizare, din categoria de 2% făcând parte casele care se află la mai mult de zece kilometri distanță de localitate.
„Nu pot da o situație exactă, dar în momentul de față sunt primării care au alte două surse de finanțare pentru lucrări de acest tip, Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Național de Dezvoltare Locală, pe lângă Masterplan. Miercuri voi avea o situație clară, cu stadiul la zi care cuprinde situația rețelei de apă, a rețelei de canal. Vom vedea cât intră în Masterplan pentru dezvoltare, cât a fost cuprins în PNDL, cât în PNDR. Ce pot să vă spun este că la final, aproximativ 98% din populația județului va avea acces la rețelele de apă cu excepția grupului de case care sunt la zece kilometri de sat pentru care nu se justifică costul. Acestea nu sunt nici măcar eligibile pentru a primi finanțare, dar acolo am discutat cu primarii și există soluții independente, se poate fora un puț și făcută o rețea independentă pentru acest grup de locuințe sau ele se pot lega la mini stații de epurare existente în zona lor. Acesta este un lucru pe care va trebui să îl gestioneze fiecare administrație locală, inclusiv administrațiile comunităților cu mai puțin de 2.000 de persoane, care nu sunt eligibile pentru proiectele de canalizare și cele cu o populație mai mică de 50 de persoane care nu sunt eligibile pentru implementarea rețelei de apă”, a completat șeful administrației județene.
Termenul de finalizare al proiectelor prin care se asigură apă și canalizare este în anul 2023, dar președintele Consiliului Județean este optimist și speră ca până în 2020 lucrările să fie gata.
Sursa foto: Arhivă