Autoritatea Națională pentru Turism a venit cu o decizie în ceea ce privește declararea satului Colibița stațiune. După lupte seculare, un răspuns pozitiv a venit în sfârșit, iar Colibița intră în horă alături de alte 11 localități.
Un comunicat făcut public ieri de Autoritatea Națională pentru Turism anunță faptul că 12 localități din țară vor fi declarate stațiuni turistice. Printre acestea se numără și Colibița. Această hotărâre a fost luată în urma prezentării unor documentații, dar și a unor vizite în teren.
Verificarea de către comisia de specialitate a avut loc în 30 septembrie în Colibița, zi în care autoritățile s-au asigurat că există elementele obligatorii pentru ca satul să fie declarat stațiune turistică.
„Autoritatea Națională pentru Turism anunță, în baza unui ordin al președintelui A.N.T., doamna Anca Pavel-Nedea, că este în curs de elaborare un proiect de Hotărâre de Guvern privind atestarea unui număr de 12 noi stațiuni turistice. Astfel, după ce au fost analizate documentațiile prezentate de către UAT-uri, dar și după vizitele în teren, următoarele localități vor primi statut de stațiune turistică:
1.Comuna Sucevița , jud. Suceava
2.Comuna Pojorâta, jud. Suceava
3.Băile Banffy – Toplița, jud. Harghita
4.Orașul Borsec, jud. Harghita
5.Orașul Negrești-Oaș, jud. Satu Mare
6.Băile Ocna Dej, jud. Cluj
7.Comuna Sângiorgiu de Mureș, jud. Mureș
8.Localitatea Colibița, jud. Bistrița Năsăud
9.Orașul Moinești, jud. Bacău
10.Comuna Baia de Fier, jud. Gorj
11.Comuna Boghiș, jud. Sălaj
12.Comuna Moisei, jud. Maramureș
Atestarea stațiunilor turistice reprezintă, pe lângă dezvoltarea socio-economică a acestor localități, posibilitatea de accesare a fondurilor europene – Axa 7- Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului/Prioritatea de investiții 7.1.-Sprijinirea unei creșteri favorabile a ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endrogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice.
Mai mult, Autoritatea Națională de Turism are în vedere și realizarea, în viitor, a unei identități urbane adecvate, prin valorificarea resurselor existente (renovare/modernizare, dar și specific local), urmărirea realizării de legături/ conexiuni, racorduri la drumurile naționale și europene (factor principal în cadrul dezvoltării socio-economice a acestor localități), precum și încurajarea creării de conexiuni/cooperări cu alte localități similare, prin realizarea unor serii de evenimente, în comun”, este comunicat Autorității Naționale pentru Turism.
Astfel, după mulți ani în care această problemă a fost în aer, de acum Colibița va avea un nou statut: acela de stațiune turistică de interes local și în sfârșit vor putea fi accesate fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare.