O firmă a obținut în anul 2000 de la Primăria Bistrița o suprafață de teren de 2.319 mp, teren situat pe Calea Moldovei. Contractul de concesiune, semnat în urmă cu 15 ani pentru o perioadă de 49 de ani, prevedea construcția unei fabrici, însă după 11 ani de zile concesionarul s-a gândit că mai bine ar fi să amenajeze acolo terenuri de sport.
Prima discuție despre schimbarea destinației din spații de producție a avut loc în urmă cu patru ani, la vremea respectivă consilierii locali aprobând solicitarea venită din partea firmei respective.
După trei ani problema revine în actualitate, astăzi consilierii municipali trebuind să decidă dacă își mențin sau nu o hotărâre luată în ultima lună din 2014, hotărâre pe care Prefectura o consideră ilegală.
În urma verificărilor făcute de Instituția Prefectului, juriștii au stabilit că hotărârea numărul 140 din 17.12.2014 privind modificarea contractului de cesiune încheiat cu SC Mercurcom Impex SRL din Lechința, pentru terenul în suprafață de 2319 metri pătrați situat în municipiul Bistrița, pe Calea Moldovei, este nelegală.
Prefectura explică că prin această hotărâre s-a aprobat modificarea unui contract de cesiune semnat în 2000 care a fost încheiat S.C. Rodob S.R.L., prin care se prevedea concesionarea terenului, pe o perioadă de 49 de ani, pentru realizarea unui obiectiv de investiții cu destinația de spații de producție prestări servicii și comerț care corespundea la vremea respectivă Planului Urbanistic General. În anul 2007 contractul de concesiune se preia de SC Mercurcom Impex SRL, însă nu a fost adoptat niciun act administrativ în acest sens.
Deși termenul a fost depășit cu mult, nici una din cele două firme nu a realizat în zona fabrica respectivă.
În 2011 consilierii locali au discutat din nou pe marginea acestei situații. Atunci primarul Ovidiu Crețu spunea că firma s-a angajat să construiască în zona fabricii de bere o unitate de producție, însă termenul a fost depășit. Au plătit în fiecare an redevența și în 2011 au anunțat că nu mai vor să facă acolo o unitate de producție pentru că zona nu se mai potrivește producției și vor să construiască o bază sportivă, cu terenuri sintetice de sport.
În cele din urmă, după alți trei ani, consilierii locali au discutat în luna decembrie a anului trecut despre modificarea contractului și au stabilit că firma poate să construiască acolo terenurile de sport, vestiar și parcare, însă durata contractului nu va mai fi de 49 de ani, ci de 10 ani și ar începe de la 1.01.2015.
Prefectul spune însă că decizia este nelegală, deoarece nu este vorba de o modificare de contract, ci de un nou contract de concesiune, întrucât este o altă durată decât cea stabilită în caietul de sarcini aprobat în anul 2000 și este vorba despre alți concesionari.
De ce municipalitatea „ține cu dinții” de acest contract este însă un mister... terenul respectiv arată de 15 ani cum nu se poate mai rău și, deși contractul ar fi putut fi reziliat rapid și eventual să se găsească un alt investitor, nimeni nu a făcut niciun demers în acest sens. Ba mai mult, Prefectura spune că raportul comun al Direcției de Patrimoniu și al celei de Administrație Publică și Juridic, care a stat la baza adoptării deciziei din decembrie, a fost semnat doar de către directorul executiv al Direcției de Patrimoniu, directorul de Juridic refuzând să îl semneze, întrucât nu au fost respectate clauze din contractul de concesiune semnat în anul 2000.
"Conform acestora, în cazul în care concesionarul nu a început executarea lucrărilor de investiții în termen de 6 luni de la data acordării concesiunii, aceasta se retrage fără nicio pretenție din partea concesionarului - aceasta fiind o cauză de reziliere a contractului și nu de modificare a acestuia”, mai susține prefectul.
La ședința de astăzi directorul Direcției Patrimoniu, Vasile Marina, anunță Consiliul Local că Direcția își însușește punctul de vedere al instituției Prefectului jud. Bistrița-Năsăud, prin care se solicită revocarea hotărârii. Totuși, decizia finală legată de un contract de concesiune, vechi de 15 ani, rămâne la votul consilierilor municipali.