Taman la ceas de seară, când pe scena de pe pietonal s-au stins toate reflectoarele iar gurile rele ar fi jurat că e vorba de o defecțiune tehnică – costumul bărbatului dansator din grupul „Elwadi Elgadid” s-a aprins feeric. Zeci de beculețe au luminat întreaga asistență iar copiii au tras un „uau!” prelung. Bistrițenii au aplaudat uluiți.
Dacă ieri a fost seara italienilor, scena a aparținut în această seară formației din Egipt, „Elwadi Elgadid”, care a prezentat pe scena de pe pietonalul Liviu Rebreanu un celebru dans egiptean reprezentând o luptă între două familii rivale, după care și-a impresionat asistența cu un număr de percuție executat la tobe tradiționale egiptene dar și la obrajii din dotare a unui membru al formației, trecut binișor de prima tinerețe.
Dar senzațiile tari abia aveau să urmeze, odată cu urcarea pe scenă a unui dansator care a început să se învârtă amețitor pe scenă, costumat într-un fel de rochie bizară care devenea pe rând când umbrelă, când pelerină învăluitoare.
Apoi brusc, când deja se înserase – reflectoarele de pe pietonal s-au stins toate deodată iar gurile rele ar fi jurat că e vorba de vreo defecțiune tehnică de-a organizatorilor. Însă – surpriză! Costumul bărbatului dansator din grupul „Elwadi Elgadid” s-a aprins feeric și zeci de beculețe – poate nu tocmai tradițional egiptene – însă de mare efect la public – au început să lumineze întreaga asistență.
Copiii au tras un „uaaau!” prelung iar bistrițenilor nu le-a rămas decât să aplaude uluiți. Dar punctul culminant care a înmuiat definitiv inimile tuturor a fost cel în care, ca prin farmec, peste costumul rotitor s-a așternut drapelul național al României – tocmai astăzi, când întreaga suflare a sărbătorit Ziua Imnului național.
Dansatorul egiptean s-a învârtit cu „umbrela” și prin public, spre satisfacția și admirația bistrițenilor prezenți – el fiind aplaudat în picioare inclusiv de membrii unuia dintre ansamblurile invitate la festivalul „Nunta Zamfirei”.
Pe scenă au mai dansat astă seară ansamblul de cântece şi dansuri „Lubuski” din Polonia, care au fost primii care au încins atmosfera, poate și datorită longevității și experienței lor: ansamblul există din 1953, fiind creat de peste 1000 de membri, amatori cu diferite vârste şi profesii. Până în prezent „Lubunski” este un ansamblu folcloric format din mai multe generaţii, astfel că în cadrul grupului găsim de la copii de grădiniță, școli primare, adolescenți din școlile secundare, până la studenţi şi rezidenţi de lucru ale împrejurimilor oraşului Zielona Góra. Grupul prezintă aproape toate tipurile de folclor din toate zonele istorice din Polonia, revenind la rădăcinile etnice ale tuturor repatriaților și imigranților, care au sosit în provincia Lubuski - după cel de-al doilea război mondial.
Nici rușii nu s-au lăsat mai prejos, fiind reprezentați la „Nunta Zamfirei” de ansamblul de dansuri populare „Gorenka”, care functionează încă din 1972, absolventul institutului de cultură din Moscova, A.N. Brandikov fiind la început cel care s-a ocupat de organizarea şi buna funcţionare al acestui grup folcloric. Primele programe artistice au fost create chiar de fondatorul grupului, A.N. Brandikov, pe baza folclorului din zona Ural. În prezent, directorul acestui ansamblu de dansuri populare este creativa şi energica Nina Nosova care a a creat o serie de repertorii interesante, inovatoare și variate.
Seara s-a încheiat cu recitalul ansamblului folcloric „Golden Dobrudja”, din Bulgaria, înfiinţat în 1999, în oraşul Krushari, cu un repertoriu variat, care cuprinde toate zonele etnografice ale regiunii: Dobrudja, Thrakia, Pirin, Rhodopes şi Shopska.