Este povestea unei familii care ieri si-a cumparat un porc. A taiat porcul, s-a dus sa faca analizele necesare, insa aici s-au "lovit" de angajatii statului, care, pe langa faptul ca i-au speriat ca animalul ar putea fi infectat cu trichineloza, i-au si purtat de la un medic la altul.
Ieri dimineata, sotii Salajan din localitatea Unirea au mers la targul din Lechinta pentru a-si cumpara un porc. Si-au cumparat animalul de la o gospodina din sat care i-a asigurat ca animalul a fost hranit cu cea mai buna mancare, ca are toate analizele facute si ca este numai bun de taiat.
Au ajuns acasa, au taiat porcul dupa care au vrut sa-i faca analizele pentru a vedea daca carnea poate fi sau nu consumata. Prima oprire a fost la un laborator sanitar-veterinar din Piata Decebal.
“Am luat o bucata de carne si ne-am dus la un laborator din Piata Decebal unde stiam ca se fac analizele pentru a vedea daca carnea este sau nu comestibila. Un asistent ne-a facut patru analize, iar la final ne-a spus ca el crede ca porcul e suspect de trichineloza si ca nu ne recomanda sa-l mancam. Apoi, asistentul a luat proba de carne si ne-am dus impreuna la laboratorul din cadrul Directiei Sanitar Veterinare pentru ca bucata de carne sa fie verificata si de alti medici. Acelasi raspuns ni l-au dat si cei de aici - porcul este suspect ca ar fi infectat cu trichineloza. Ne-au mai spus sa mai aducem o bucata de carne de porc, care trebuia taiata dintr-o anumita parte a corpului animalului si pe care numai un medic veterinar sau unul specialist stie sa o taie. Ne-au trimis la doctorul veterinar din Livezile si sa ne prezentam cu proba a doua zi dimineata”, au povestit pentru Bistriteanul.ro sotii Salajan.
Cei doi soti s-au dus in Livezile pentru ca doctorul veterinar sa taie o bucata de carne din porc necesara pentru a se putea prezenta din nou la laborator pentru analize. Insa, aici s-au “impotmolit” din nou.
“Am ajuns in Livezile, la medicul veterinar unde am fost trimisi. Acesta nu era in localitate, am vorbit telefonic cu el, i-am spus ce ni s-a intamplat, iar el ne-a transmis ca nu se atinge de nicio bucata de carne si ca trebuie sa ne ducem la doctorul veterinar din Lechinta. Zis si facut! Am luat luat porcul proaspat taiat in masina si ne-am dus in Lechinta. Am fost refuzati si de doctorul veterinar de aici care ne-a spus ca nici el nu se atinge de carnea noastra si ca trebuie sa ne ducem inapoi la Bistrita de unde ne-au recoltat prima data probele. Ne-au refuzat de peste tot. Nu credem ca e atata de dificil sa tai o bucata de carne de porc pentru a o duce la laborator”, ne-au spus suparati sotii Salajan.
Dezamagiti si revoltati pe medici s-au intors acasa si azi dimineata au luat-o de la capat: “nu stiam ce sa mai facem cu carnea… Femeia de la care am cumparat animalul mai are inca trei porci in gospodarie. Noi ne facem griji ca daca o sa-i vinda la altcineva si o sa aiba trichineloza o sa se imbolnaveasca. Ni se pare absurd ca noi venim cu carnea de porc la ei, ei ne spun ca este suspecta de trichineloza si nu iau nicio masura in acest sens”, au mai povestit oamenii revoltati.
In aceasta dimineata s-au prezentat din nou la laboratorul din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, bineinteles, cu porcul in portbagajul masinii.
Dupa lungi asteptari, medicii au fost de acord sa analizeze carnea si sa-i informeze pe proprietari daca este infectata cu trichineloza sau nu. Raspunsul a fost dat in urma cu putin timp – carnea de porc nu este infectata!
Astazi, in urma cu putin timp, dupa ce au plimbat porcul in portbagaj pana carnea s-a stricat, sotii Salajan au reusit sa afle, dupa 24 de ore ca porcul nu este bolnav de trichineloza.
In aceste conditii, familia este singura pagubita: si cu banii dati, si cu carnea stricata. Din punctul de vedere al reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud medicii veterinari au procedat corect.
“Am fost instiintat despre acest caz. Nici familia si nici proprietarul animalului nu au procedat corect pentru ca animalul nu putea fi vandut fara a fi identificat. Porcul nu era luat in evidenta niciunui medic veterinar. Conform legii ar trebui sa fie sanctionate cele doua parti, familia si gospodina de la care au cumparat. Nici medicul veterinar de la Livezile si nici cel de la Lechinta nu aveau dreptul sa ia probe de la un animal care nu este identificat. Cei doi au procedat corect. Singura problema a fost ca medicii veterinari puteau sa le explice mai bine celor doi care nu au stiut cum sa procedeze”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul coordonator adjunct al DSVSA BN, Romulus Bita.