Ceainăria de la Casa Cărţii “Nicolae Steinhardt” s-a dovedit neîncăpătoare în această seară: zeci de bistriţeni au înfruntat căldura toropitoare a după-amiezii pentru a asculta poeme recitate chiar de autori, prezentări de carte şi mărturisiri emoţionante.
Poeţi pentru toate gusturile – mai mult sau mai puţin sofisticate – mai în vârstă, mai tineri sau mai talentaţi – şi-au recitat şi lansat astă-seară volumele de versuri la ceainăria librăriei Casa Cărţii Nicolae Steinhardt, cu prilejul Zilelor Aletheia care au debutat astăzi.
Cele mai interesante cărţi lansate azi – cărţi pe care bistriţenii le pot achiziţiona de la Sinagoga din Bistriţa – au fost “liber de causis” semnată de Florin Partene (actualmente profesor în Maieru, considerat drept singurul poet post-bacovian autentic şi un adevărat maestru al poeziei erotice de către Ştefan Manasia) şi “Cartea de iarnă” semnată de Ion Mureşan, publicată pentru prima oară în 1981 şi reeditată de Editura Charmides în acest an.
În legătură cu volumul “Cartea de iarnă” - poetul Dan Coman a recunoscut că este una dintre cărţile semnificative care au influenţat fundamental generaţia scriitorilor douămiişti. Ştefan Manasia a asociat cartea lui Ion Mureşan cu imaginea unui animal devorat de piranha şi cu spuma sângerie care rămâne în urma acestuia. “Vom vorbi încă 100 de ani despre poemele lui Ion Mureşan...” a conchis Ştefan Manasia.
“Talent au foarte mulţi poeţi, dragoste de carte – de asemenea... Ce are în plus Ion Mureşan faţă de ceilalţi poeţi optzecişti? Tehnică şi metodă foarte bine dozate de la un volum la altul...” a subliniat Dan Coman care i-a invitat pe cei prezenţi joi, la atelierul de scriere creativă care se va desfăşura la Centrul Judeţean pentru Cultură.
Manifestările din cadrul Zilelor Aletheia vor continua şi mâine, cu lansarea cărţii „Copilăria – vers, creaţie, zâmbet şi culoare”, prezentată de Cristina Catalano şi Adina Pitea Crişan – de la ora 16.30.
De la orele 18.30, sunt programate lansările cărţilor „Motanul” de Eugen Suciu, „Sissi” de Pavel Şuşară, „Omul giruetă” de Adrian Alui Gheorghe, „William Shakespeare – opere, volumul VI” şi „Caietele Shakespeare” de Gheorghe Volceanov, „Căderea-n sus a corpurilor” de Ioan Es Pop şi „O mie şi unu de picioare verzi” – o antologie îngrijită de Adrian Alui Gheorghe. Prezintă Cosmin Perţa, Ioan Cristescu şi Gavril Ţărmure.