Primavara s-a instalat deja iar florile, care mai de care mai frumoase isi desfac petalele la soare. Una dintre cele mai frumoase flori, laleaua pestrita a aparut si ea in Padurea de Ses de la Cetate.
Campurile si gradinile se umplu de flori, semn ca primavara s-a instalat deja in tara. In rezervatia botanica Padurea de Ses, din comuna Cetate, unde pamantul e umed, si-a facut aparitia una dintre cele mai frumoase flori: laleaua pestrita!
Cunoscuta si sub denumirea de floarea de sah, bibilica, caldarusa sau corma, laleaua pestrita creste in zonele umede.
In judetul Bistrita-Nasaud, aceasta floare poate fi admirata doar in rezervatia botanica de la Cetate.
Legenda legata de laleaua pestrita spune ca la curtea Sahului Persiei muncea o fata Daria, orfana de parintii, impreuna cu alte fete, toate imbracate in haine pestrite. Daria era cea mai frumoasa dintre toate si avea grija de lalelele de la curte.
Intr-o noapte a visat ca a dat lalele unei tinere domnite, care i-a promis ca va aparea in gradina o lalea pestrita, lucru care s-a si intamplat.
Daria merge cu Sahul Persiei in Egipt, iar pe drumul spre casa se indragosteste de un tanar print cu care se casatoreste. Ea avea in par lalele pestrite.
Mama vitrega a printului il plateste pe un subaltern sa o omoare pe Daria, insa acesta nu reuseste. Bucurosi ca au scapat, Daria si printul planteaza din loc in loc, in tara in care s-au mutat, lalele pestrite, semnul prieteniei.
La Cetate, in cinstea lalelei pestrite se tine si un festival numit “Festivalulul Lalelei Pestrite”, in a treia saptamana din luna mai.
Un cititor Bistriteanul.ro, Virgil Marton, a trimis pe adresa redactiei poze cu aceasta frumusete a naturii: laleaua pestrita.