O delegație din Ungaria condusă de ministrul secretar de stat Puskas Imre se află în aceste zile la Bistrița, pentru a discuta cu autoritățile despre salvarea bisericii monument de la Jelna. Astăzi autoritățile au ajuns în această zonă și unde deja specialiștii au început lucrările pentru salvarea monumentului.
Guvernul ungar se implică pentru salvarea bisericii de la Jelna! A aprobat alocarea unei sume de 5,1 milioane de forinți pentru primele lucrări de conservare ale altarului, unde au fost găsite bucăți dintr-o pictură murală deosebită, replică după Novicella lui Giotto.
Ministrul secretar de stat Puskas Imre a fost prezent astăzi alături de specialiști și autoritățile județene pe șantierul bisericii, unde a susținut o conferință de presă alături de vicepreședintele CJ, Alexandru Pugna.
„După cum știți, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud are împreună cu partea maghiară un proiect comun - acela de a încerca să salveze ceea ce a mai rămas din Biserica Evanghelică de aici, din Jelna. Este un lucru inedit pentru că iată, de 1000 de ani, împreună, români, maghiari, sași trăim în acest areal, în bună armonie și de ce este inedit? Pentru că iată că românii și maghiarii și-au dat mâna pentru a salva un monument al sașilor care sunt mai puțin reprezentați astăzi în acest areal transilvan. De aceea spun că este un lucru inedit pentru că pentru un obiectiv deosebit de important, un obiectiv cultural, ne-am dat mâna să putem să salvăm acest edificiu cu totul aparte despre care se spune că păstrează o pictură unică, care este asemănătoare cu celebra pictură lui Giotto. Vreau să îi mulțumesc domnului ministru secretar de stat pentru vizita care ne-a făcut-o, să-i mulțumesc că a acceptat ca împreună să realizăm acest obiectiv și poate că întâlnirea de astăzi să fie un prim pas pentru colaborări și-n domeniul culturii și al sportului”, a declarat vicepreședintele CJ, Alexandru Pugna.
„Acest moment este un monument simbol al comunității din vremea regelui Ludovic, monument care este o dovadă certă că din punct de vedere cultural cei care au trăit aici, români, maghiari, sași în acele vremuri erau ancorați în cultura mondială. Ca reprezentant al Guvernului maghiar am pornit un program care se va ocupa în special de monumente cu valoare inestimabilă din spațiul intracarpatic, monumente care nu sunt neapărat pe teritoriul Ungariei. Mulțumesc foarte mult Consiliului Județean că a acceptat să fie partenerul nostru pentru a reface acest monument, pentru a-i reda strălucirea de odinioară. Noi vom continua. Am venit deocamdată cu o sumă de 5.100.000 de forinți pentru a salva structura care mai există, dar, în continuare vom aduce bani pentru refacerea frescelor din interiorul navei bisericii și vom veni cu banii pentru un acoperiș, care va salva întregul așezământ care există acum”, a declarat ministrul ungar.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat zilele trecute o suma de 15.000 de euro, echivalentă sumei alocate de partea maghiară pentru începerea unor lucrări de salvare a navei bisericii.
Întrebat de ce susține în special acest proiect ministrul secretar de stat Puskas Imre a spus că „istoria maghiarilor, mergând înapoi 1000 de ani se întinde nu numai la teritoriul Ungariei de astăzi, ci se extinde şi în spațiul intracarpatic, iar în acele vremuri, când a fost construită aici această biserică maghiarii trăiau în aceste părți și erau sub regalitatea ungară teritoriile actuale, printre care și Jelna. Ca atare, noi ne simțim responsabili pentru aceste monumente care sunt parte a culturii mondiale, iar valoarea culturală a acestui obiectiv, mergând înapoi în trecutul maghiarilor creează pentru viitor o obligație a guvernului maghiar de a salva această biserică".
Prezent la eveniment, directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud care are în administrare biserica spune că pentru județ cea mai bună variantă ar fi ca pictura găsită aici să fie a patra replică după celebra pictură a lui Giotto. Deocamdată pictura nu este autentificată, fiind într-o stare avansată de degradare.
„Aș spune că este o provocare pentru noi, urmează ca timpul să ne dea sau nu dreptate. Specialiștii români spun că poate fi (n.n.replică după celebra pictură) și că ar fi o replică după Giotto", a mai spus Alexadru Gavrilaș.
La Jelna lucrează de câteva zile specialiști în restaurări coordonați de profesor doctor de la Cluj, Makay Dorottya.
Până acum specialiștii au făcut primele demersuri pentru a conserva și salva structura existentă, urmând să se treacă la restaurarea frescelor.
„Sunt specialiști de la noi din țară care lucrează. Deocamdată s-au elaborat proiecte de intervenție urgentă pentru salvarea bisericii. Se află într-o stare de degradare extrem de avansată, trebuie oprit acest proces de degradare astfel încât apoi restauratorii de picturi murale să poată să restaureze picturile în situ. Deocamdată din partea maghiară s-au demarat lucrările de sprijinire a bolților, de curățire, împănare, injectare a acelor zidăriilor și urmează să fie sprijinit pe zona exterioară, după care construirea unei șarpante temporare, iar din suma bugetată de Consiliului Județean se va continua cu completarea zidurilor, tratarea suprafețelor de bolți și așezarea unei șarpante cu volumetrie definitivă și învelitoare temporară în prima etapă", a explicat Makay Dorottya.
Specialiștii spun că pentru restaurarea întregii biserici inclusiv pentru restaurarea navei este nevoie de 500 de mii de euro.