Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  119 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Au început lucrările de amenajare a Izvoarelor Bolovan și Ciriloi de la Lunca Ilvei!

25/07/2013 09:01:39 Iulia STUPINEAN  
Cunoscute în zonă pentru apele lor minerale benefice în afecțiuni cronice, diabet, gută sau stări alergice, Izvoarele Bolovan și Ciriloi de la Lunca Ilvei beneficiază în această perioadă de o amenajare ca la carte! Lucrările au debutat în urmă cu două săptămâni, fiind susținute din bani de la bugetul local al comunei.

Situată în amonte pe cursul Văii Ilvei, Lunca Ilvei este una dintre comunele județului Bistrița – Năsăud bogată în izvoare minerale, nu mai puțin de 14 la număr. Astfel, în partea de nord-est a localităţii, la 2 km de centrul comunei, într-o luncă mlăştinoasă, se află “Izvorul Ciriloi”, cu o apă feruginoasă, bicarbonatată, clorurată, sodică, carbogazoasă care este utilizată mai ales pentru tratarea anemiilor postinfecţioase, postgravidice sau postoperatorii.

La 3 km de centrul localităţii se află și “Izvorul Bolovan”, protejat de un solid pavilion de lemn. Apa acestuia este bicarbonatată, clorurată, sodică, calcică, feruginoasă, carbogazoasă, dar și cu elemente mai rare precum: brom, bor, aluminiu, litiu, cobalt şi urme de iod. Cu o mineralizare foarte ridicată şi un debit mare, acest izvor are un pronunţat caracter clorurat şi un conţinut ridicat de bioxid de carbon liber. Apa lui este indicată în afecţiuni cronice toxice sau infecţioase, afecţiuni hepatobiliare, boli de nutriţie, diabet şi gută, stări alergice, în consum intern sau sub formă de inhalaţii şi aerosoli. Cunoscând importanța acestor izvoare de apă minerală, administrația locală de la Lunca Ilvei a demarat recent lucrările de amenajare a lor, folosind resurse de la bugetul propriu al comunei.

“În jurul datei de 10 iulie am început lucrările de amenajare a Izvoarelor Ciriloi și Bolovan. Până acum s-a făcut partea de fundație și elevație. Noi estimăm ca maxim într-o lună să fim gata cu toate amenajările necesare la aceste două izvoare. Sigur că investiția o susținem din bani de la bugetul local”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupșan.

Pe lângă cele două izvoare amenajate în această perioadă, în aria de cuprindere a comunei Lunca Ilvei mai sunt, la fel de importante: “Izvorul Cepeni” (cu o apă utilizată mai ales în afecţiuni hepatobiliare), “Izvorul Măricuţ” (cu apă minerală având un conţinut bogat de fier şi cu un debit redus), “Izvorului Matei”, „Izvorul Melean” şi “Izvorul Recele” ( apa de aici este utilizate în afecţiuni hepatobiliare, gastrointestinale, boli de nutriţie sau anemii secundare), Izvoarele minerale “Dealul Borcutului” şi “Cucureasa” (cu debit scăzut, ambele feruginoase, sodice şi bicarbonatate), Izvorul de pe “Pârâul Jinului” şi “Izvorul din Poiana Dîrmoz” (citate în lucrări de specialitate înainte de anul 1900), “Izvorul Pleşa” (mai multe mustiri de apă cu debite mici, dintre care unele captate), “Izvorul de pe Valea Leşului”, “Izvorul Doboş Grigore” şi “Izvorul de pe Valea Roşie” de la Grădiniţa.

 

Foto: Arhivă

4512 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro