Temperaturile joase din ultima perioadă, dar şi amenzile date de poliţiştii locali au pus pe fugă cerşetorii. Dacă vara, când sunt terase şi e plin pietonalul, întâlneşti la tot pasul cerşetori, acum că e frig, în zona Centrului Istoric nu vezi nici picior de cerşetor.
„Cerşetoria e un fenomen greu de stăpânit” – recunosc cei de la Poliţia Locală.
Problema cu cerşetorii este veche în Bistriţa şi practic autorităţilor le-a fost imposibil să o elimine total. Centrul Istoric este pe timp de vară ca un magnet pentru cerşetorii care îi agasează pe cei care stau la terase sau pe băncuţe, iar lupta poliţiştilor locali cu acest fenomen parcă nu se mai sfârşeşte.
„Dai un leu?” – este întrebarea pe care o pun majoritatea cerşetorilor şi nu de puţine ori te trezeşti înjurat dacă refuzi să le dai bani. Costan este unul dintre celebrii cerşetori ai Bistriţei şi îşi face veacul de ani de zile pe pietonal. În ultima perioadă „la modă” este cerşetoria lângă covrigăriile de pe pietonal, zone preferate de copii.
Bisericile sunt preferate doar în weekend-uri sau atunci când sunt sărbători, iar unii dintre cei care apelează la mila publicului pot fi întâlniţi şi în parcările supermarket-urilor sau în apropierea pieţei Decebal.
Poliţiştii locali îi amendează de fiecare dată când îi prind, însă mai mult decât o simplă sancţiune nu pot aplica.
„Noi le dăm amenzi, dar în cele mai multe situaţii acestea nu sunt plătite. Nu avem prea multe variante. Nu îi putem ţine aici la noi la sediu” – spune şeful Poliţiei Locale, Florin Frandeş.
Scăpaţi de sub ochii poliţiştilor locali majoritatea se întorc la „muncă".
Totuşi, în ultima perioadă cerşetorii au cam dispărut, cel puţin din Centrul Istoric. Frigul şi poate controalele tot mai dese ale poliţiştilor locali i-au pus pe fugă pe cei care în loc să muncească cerşesc, sau pe copiii care în loc să fie la şcoală umblă murdari şi aşteaptă mila trecătorilor.
Nu de puţine ori când văd poliţiştii locali că se apropie cerşetorii o iau la fugă pe pasaje sau se ascund în curţile caselor de pe pietonal. Scapă de agenţii de la Poliţia Locală şi îşi continuă treaba liniştiţi.
Astăzi pe pietonalul Liviu Rebreanu nu era niciun cerşetor, iar patronii localurilor sau ai magazinelor din zonă spun că în ultima perioadă au fost tot mai puţin deranjaţi de cerşetori.
„De când a venit frigul nu prea am mai avut treabă cu ei. Mai sunt unii care vând flori, intră, încearcă să vândă, uneori mai cer şi bani chiar dacă nu pot vinde flori. Nu îi lăsăm, deranjează clienţii”, ne-a povestit barmanul unui local de pe pietonal.
Din păcate, cerşetoria este o „meserie” care pe unii îi îmbogăţeşte zilnic cu zeci sau chiar sute de lei. Cei mai convingători sunt copiii şi bătrânii, iar cei care le dau bani nu ştiu de fapt că acea pomană nu le rămâne cerşetorilor, ci celor care îi trimit la cerşit.