Există comune din județ unde Aquabis a făcut investiții uriașe în apă și canal, însă oamenii nu sunt interesați să se racordeze și la sistemul de canalizare preferând să arunce mizeriile de la toalete în apele râului. Într-o comună din județ, unde canalizarea e gata de doi ani de zile nu s-a branșat nimeni!
Conducerea societății care se ocupă cu apa și canalizarea din Bistrița-Năsăud a recunoscut ieri, într-un breefing de presă că cetățenii din mediul urban nu se racordează la sistemul de canalizare decât într-o mică măsură și nu au pârghiile legale să îi oblige să se racordeze la sistem, chiar dacă pentru apă și canal s-au investit în județ zeci de milioane de euro.
„Sunt zone și zone unde oamenii se branșează și unde nu la canalizare. Nu avem legislație în domeniul acesta... Există doar legislație pentru Direcția de Sănătate Publică. Nu știu de ce ei au și la noi nu există... În mod normal dacă beneficiezi de rețea ar fi normal să fi obligat să te racordezi la canalizare. Pe programele noastre noi facem racorduri pentru canalizare până la limita de proprietate. În zonele în care s-au executat deja lucrări la apă lumea s-a racordat în proporție de aproximativ 80 la sută și încă se racordează... Apa îi interesează pe toți, la canal e un pic mai greu... Depinde de zonă... De exemplu la Feldru încă nu s-a racordat nimeni la canalizare, deși au rețea de doi ani de zile", a spus directorul Aquabis, Ioan Șandru.
„Depinde foarte tare și de primar, de cât sunt implicați, de cât de bine le explică oamenilor... Eu am fost ieri (n.r. duminică) pe jos, prin Feldru și toate canalele ajung în pârâu... La nivelul Aquabis, eu i-am rugat pe colegi să venim în întâmpinarea oamenilor. Înțelegem că e greu, în zona rurală sunt mulți oameni bătrâni și acolo unde suntem solicitați, facem demersuri în plus, cât ne permit nouă resursele umane facem și racorduri gratuite pentru a-i ajuta. Eu vă asigur că într-o etapă următoare, noi, ca stat român nu reglementăm lucrurile acestea, sigur lucrul acesta îl va face Comisia Europeană. Comisia Europeană a făcut investiții foarte mari din punct vedere financiar pentru a ne asigura aceste condiții, iar dacă noi nu înțelegem de bună credință că trebuie să nu mai poluăm solul, o să vină comisia sigur și o să rezolve această problemă. Eu cred că în perioada următoare trebuie făcută o analiză foarte serioasă și sigur, din păcate dacă e o realitate trebuie să o recunosc - instituțiile statului încă nu-și fac treaba!", a precizat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Anul acesta tarifele la apă și canal au scăzut după reducerea TVA-ului.
Conducerea Aquabis spune că în tariful pe care îl plătesc bistrițenii, respectiv 3,71 lei la apă și 2,77 lei la canalizare sunt incluse și sumele necesare cotei de cofinanțare a proiectelor de dezvoltare.
În plus, conducerea societății care se ocupă cu apa și canalizarea din Bistrița-Năsăud spune că nivelul tarifelor încasate de societate este undeva la mijlocul clasamentului în top-ul tarifelor percepute în alte județe din țară.