Şase bolovani uriaşi de andezit au aterizat nu de mult în curtea Centrului Judeţean pentru Cultură de pe General “Grigore Bălan” acolo unde tot atâţia artişti de renume au fost invitaţi la Bistriţa într-o tabără de sculptură care va lăsa oraşului moştenire câteva spectaculoase lucrări de artă contemporană.
Flexuri, praf, drujbe şi alte instrumente de tăiat piatra tare de andezit – dar şi câteva figuri ale unor artişti renumiţi animă şi colorează atmosfera în aceste zile în curtea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a povestit pentru Bistriţeanul.ro că bucăţile de andezit au fost aduse din cariera de piatră de la Arşiţa, de lângă Poiana Ilvei şi că andezitul selectat pentru tabăra de sculptură din Bistriţa este o rocă foarte puternică dar cu un aspect exterior foarte atractiv în final, după şlefuire.
Sculptorii invitaţi sunt Mircea Mocanu din Bistriţa, Alexandru Papuc (din Bucureşti, care a expus în iunie o provocatoare expoziţie la Galeria Arcade24), Caius Rotaru (cu care bistriţenii s-au mai întâlnit în Galeria Lina, în 2013), Titi Ceară, Laurenţiu Mogoşanu (participant şi la Simpozionul de artă contemporană de la Sîngeorz-Băi, anii trecuţi) şi Mircea Roman – unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori români, rezident în Londra, unde a primit un atelier pe malurile Tamisei în care are dreptul să lucreze până la sfârşitul vieţii. Mircea Roman a realizat în 2010 şi un monument intitulat "Ingeri la Zid" care îi comemorează pe eroii din Căianu Mare jertfiţi în războaie de-a lungul timpului.
Sculptorii trebuie să-şi termine lucrările până în septembrie, urmând ca ulterior acestea să fie expuse în parcul din faţa Sinagogii sau în alte spaţii publice din Bistriţa. Proiectul se intitulează "Parcul cu sculpturi" şi se bucură de cofinanţarea AFCN.