În perioada sărbătorilor de iarnă are loc o creștere exponențială a furturilor de la persoane, din locuințe sau din magazine. Chiar dacă unii făptași sunt prinși, la poliție ajung tot mai multe sesizări de astfel de infracțiuni. Află ce te sfătuiesc polițiștii în această perioadă:
„Chiar în noaptea de 22 spre 23 decembrie au avut loc două furturi din domicilii, cu autor necunoscut. Oricum, poliția până întocmește dosarele sesizărilor, ia puțin timp. Oamenii trebuie să știe că în această perioadă numărul de furturi crește și de aceea trebuie să fie mult mai precauți”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița - Năsăud, Crina Sîrb.
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale l-au depistat pe un tânăr de 26 de ani, din Bistrița, bănuit de comiterea mai multor furturi din locuință. Acesta este suspectat că în noaptea de 24/25 septembrie ar fi pătruns în locuința unui bărbat din Unirea, însă fiind surprins de către acesta, a fugit. Față de tânărul de 26 ani polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore și va fi prezentat instanței, cu propunere de arestare preventivă.
„În perioada aceasta sunt foarte multe furturi. De la persoane individuale, din domicilii și din societăți comerciale. Multe au loc din cauza neatenției, a lăsării nesupravegheate a obiectelor etc. Polițiștii sunt în special atenți la societățile comerciale, stau în apropiere, deoarece acolo au loc cele mai multe furturi. Așa e în fiecare an în această perioadă de sărbători”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Crina Sîrb.
Astfel, polițiștii transmit un mesaj de atenționare tuturor cetățenilor:
„În această perioadă furturile din locuinţe sunt favorizate atât de neglijenţa proprietarilor, cât şi de faptul că aceştia se deplasează în minivacanţe lăsând proprietatea nesupravegheată. ATENŢIE: Persoane răuvoitoare care, sub pretextul că vin la colindat, sau diverşi cerşetori, persoane care solicită sume de bani în scopuri caritabile se deplasează în această perioadă prin cartiere, din uşă în uşă. Intră în locuinţe şi profitând de neatenţia proprietarului fură obiecte care le sunt la îndemână. De multe ori ei găsesc uşile descuiate, proprietarii fiind la vecini, pe scară, în beci s.a. Nu uitaţi că hoţii au moduri ingenioase de a vă face să-i lăsaţi de bunăvoie în locuinţe: se dau drept instalatori, vă verifică apometrele, contoarele de gaz (aşa numitul mod de operare ,,Instalatorul”). Fiţi precauţi cu persoanele pe care le lăsaţi în locuinţă şi supravegheaţi-le tot timpul. În minivacanţe rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa, spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile, închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie, pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret, atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi, obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.”