Mamele care beneficiaza de indemnizatii pentru cresterea copilului trebuie sa respecte o regula "de aur": sa nu paraseasca tara. Autoritatile vor sa evite situatia in care mamele care beneficeaza de indemnizatie si sa castige bani lucrand in alta tara.
In urma multor controverse, dispute si discutii, fostul ministru a muncii, Ioan Nelu Botis a dispus ca mamele sa aiba posibilitatea de a alege daca merg in concediu de crestere a copilului un an sau doi ani, incurajand intorsul pe “campul muncii” cat mai repede, prin oferirea de indemnizatii in plus. Mamele care raman acasa cu micutii lor au insa obligatia de a nu parasi tara.
“Nu ni se pare normal ca persoanele care beneficiaza de acest ajutor sa mearga sa lucreze in strainatate. In acest sens este pusa aceasta regula de a nu parasi tara. Nu de alta. Dar daca au decis sa nu munceasca si sa stea acasa pentru a-si creste copiii, atunci de ce sa plece in alta tara?” a declarat Doina Sigmirean, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale.
Pe masa guvernantilor se afla in acest moment un proiect care asteapta din moment in moment sa fie aprobat. Astfel, daca proiectul va fi aprobat, noua lege ce va fi emisa va impune mamicilor sa nu paraseasca tara pentru mai mult de doua saptamani. Altfel, acestea isi vor pierde ajutorul.
“Aceasta lege este inca in discutie. Daca va fi aprobata, va fi si aplicata, bineinteles. Oricum, si pana acum mamele care pleaca pe o perioada mai indelungata din tara isi pierd ajutorul. De exemplu, daca banii pe care mamele ii primesc lunar se intorc de doua-trei ori inapoi, atunci trimitem o persoana pe teren sa faca verificari si daca se constata ca mamica este plecata de o perioada mai lunga din tara, atunci nu mai beneficiaza de ajutor” a explicat pentru Bistriteanul.ro Doina Sigmirean.
Mamele care aleg sa stea acasa cu micutii doi ani beneficiaza de o indemnizatie lunara cuprinsa intre 600 si 1200 lei. Cele care aleg sa mearga mai repede de doi ani la lucru beneficiaza de un ajutor cuprins intre 600 si 3400 lei iar cand se angajeaza, mai primesc pe langa salariu inca un ajutor de 500 lei.
Singurele verificari in cazul dosarelor prin care mamele primesc indemnizatie de crestere a copilului au fost la inceputul anului, cand o comisie special formata pentru acest lucru a depistat 30 de dosare in care actele eliberate de Finantele Publice sau de angajatori nu erau in conformitate cu realitatea. Indemnizatia s-a blocat pana in momentul in care solicitantul si-a remediat problemele.