Perioada postului ne indeamna sa cumparam produse din comert care sunt de origine vegetala. Medicii si nutritionistii atag insa atentia asupra ingredientelor din care sunt facute aceste produse. Nu toate sunt sanatoase si recomandate pentru o dieta echilibrata.
Crestinii ortodocsi au intrat in 27 februarie in Postul Pastelui. Timp de sapte saptamani acestia vor consuma doar produse de origine vegetala, produse care nu contin carne, oua, lapte sau derivate ale acestora. In aceasta perioada in locul fripturilor ori al ciorbelor si dulciurilor cei care tin post vor consuma multe fructe si legume proaspete.
Pe langa traditionalele bucate pregatite in casa, crestinii care postesc cumpara si foarte multe produse din magazine, produse care nu intotdeauna sunt si sanatoase.
Salam, parizer, cascaval sau pateu facute din soia, ciocolata de post si chiar iaurturi pot fi gasite pe rafturile magazinelor. De asemenea, comerciantii s-au aprovizionat si cu dulceturi, zacusca sau tocana de legume, preparate care sunt la mare cautare acum…
Medicii atrag, insa, atentia asupra acestor produse preparate cu soia si ingrediente care de cele mai multe ori sunt nesanatoase.
“Postul este recomandat pentru ca este benefic pentru eliberarea tuturor liniilor digestive, este o detoxifiere si o revigorare a organismului. Nu sunt insa recomandate si nu sunt benefice produsele facute pe baza de soia care mimeaza carnea sau produsele lactate. In aceasta perioada trebuie consumate fructe si legume proaspete si este recomandat ca acestea sa fie gatite in casa. De asemenea, trebuie evitate excesele, spre exemplu cand pregatim fasole nu este bine sa o pregatim cu ceapa prajita”, a explicat pentru Bistriteanul.ro medicul de familie Otilia Tanase.
Doctorul bistritean spune ca desi postul este recomandat, pacientii care sufera de boli cronice trebuie sa aiba grija. „Pacientii care sufera de boli cronice nu trebuie sa ajuneze deoarece au nevoie de o alimentatie cat mai bogata si mai echilibrata si este interzis sa-si intrerupa tratamentul”, recomanda medicul.
Pentru cei care totusi nu au timp sa gateasca exista magazine care ofera spre vanzare produse de post facute ecologic.
Spre exemplu la “Camara bunicii” bistritenii gasesc zacusca cu vinete, fasole sau ciuperci, dulceata de macese, de trandafiri, de coacaze negre sau de coarne ori salata orientala sau salata de cartofi, toate pregatite dupa retete originale, cu produse naturale la care nu se adauga aditivi si conservanti. Desi aici preturile sunt ceva mai mari decat in hipermarketuri exista garantia ca produsele sunt sanatoase.