Cum a dat verdeaţa şi s-a făcut vreme bună au început să ajungă la spital tot mai multe persoane muşcate de căpuşe. Numai într-o săptămână, la Spitalul Judeţean au ajuns 19 persoane care erau muşcate de căpuşe, iar dintre acestea, 7 erau copii.
Fie că mergem prin parc, la iarbă verde sau stăm în grădină, trebuie să fim foarte atenţi să nu „colectăm” vreo căpuşă – ne atenţionează medicii.
De când a venit căldura cei de la Urgenţe se lovesc din nou de vechea problemă a căpuşelor care panichează oamenii şi în fiecare zi numărul celor care au nevoie de ajutor pentru a scăpa de „chiriaşul” nedorit este tot mai mare.
„În perioada 22 – 29 mai au fost 19 persoane care s-au prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud după ce au fost muşcate de căpuşe. Dintre acestea 7 sunt copii”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mihaela Mastan.
Căpuşa este o insectă mică, de culoare brună sau verde şi este foarte răspândită în zonele unde este iarbă şi tufe. Muşcătura acesteia poate fi foarte periculoasă pentru că insecta este purtătoare a unor boli precum encefalita de căpuşe sau cunoscuta boală Lyme.
Medicii nu recomandă scoaterea căpuşei acasă pentru că partea dăunătoare, capul insectei, care este sub piele, s-ar putea rupe şi astfel problema nu ar fi rezolvată. În plus, medicii mai atrag atenţia şi spun că nu este bine ca pe căpuşă să fie pus alcool, ulei, oţet, benzină sau orice altă substanţă pentru că insecta ar putea elimina tot ceea ce conţine direct în fluxul sanguin.
Recomandat este ca persoanele care văd o căpuşă pe corp să se prezinte de urgenţă la medic pentru a primi ajutor de specialitate.