Îngrijorător! În doar o săptămână 15 bistriţeni au ajuns la spitalul din Bistriţa după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Numărul celor muşcaţi este, în realitate, mult mai mare. Acestora, specialiştii le recomandă să se prezinte în cel mai scurt timp la medic pentru că riscă să le fie afectată inima sau creierul.
Nici bistriţenii nu au scăpat de muşcătura de căpuşă în această perioadă. Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Gabriela Remeş, numai în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgenţe Bistriţa au ajuns un număr de 15 persoane cu asfel de muşcături.
Numărul persoanelor din Bistriţa-Năsăud care au fost „atacate” de aceste insecte este însă mult mai mare. Sunt mulţi care se prezintă fie la alte spitale din judeţ fie la medicii de familie. La sediul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud nu există nicio statistică care să arate numărul real al bistriţenilor afectaţi.
„Doar într-o singură zi, la mine la cabinet se prezintă în jur de trei persoane care au fost muşcate de căpuşă”, a declarat un medic de familie din judeţ.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud informează: „riscul de a fi muşcat de căpusă este mai mare atunci când practicaţi activităţi în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeţii, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare. Dacă vizitaţi o zonă în care există căpuşe infectate, asiguraţi-vă că ştiţi cum să preveniţi şi să detectaţi muşcăturile de căpuşă.”
Unele căpuşe pot transmite boala Lyme, care poate afecta inima şi creierul. Principalele simptome sunt: febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, pete roșii și mâncărimi la nivelul pielii sau paralizia temporară a unei părți a feței.
Reprezentanţii DSP BN mai transmit că „riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este detectată şi îndepărtată imediat. Deoarece sunt foarte mici şi, de obicei, muşcătura lor nu este dureroasă, căpuşele pot trece uşor neobservate pe corp”.