Pentru a atrage atentia cetatenilor asupra pericolelor care apar atunci cand aprind vegetatia uscata, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud vin in sprijinul acestora cu cateva sfaturi utile.
Astfel, aceste activitati nu vor fi efectuate pe timp de vant si la lasarea intunericului, iar focul trebuie supravegheat pana la stingerea totala. De asemenea, dupa arderea completa, resturile vor fi stropite cu apa pentru a impiedica reaprinderea flacarilor sub actiunea curentilor de aer sau imprastierea resturilor aprinse.
“Oamenii trebuie sa asigure prezenta in apropierea focului a unui recipient cu apa si a unor unelte (lopeti, maturi, etc.) in cazul in care flacarile scapa de sub control. Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deseurilor si a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii”, au precizat reprezentantii ISU BN.
Cetatenii trebuie sa execute arderile in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier sau la constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.
Un alt lucru de care trebuie tinut cont se refera la colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale, astfel incat arderea sa poata fi controlata (se interzice acoperirea cu pamant a focarelor).