Şoferii păţiţi trag un semnal de alarmă! În ultima perioadă a apărut o nouă variantă a metodei ”accidentul" în Bistrița, prin care romii au găsit o nouă modalitate de a face rost de bani. Își pun copiii să stea la marginea drumului şi să sară în faţa maşinilor când se apropie de ei. Odată ce s-a petrecut „accidentul” începe şi scandalul.
„Eram într-o seară pe Bulevardul Republicii, în apropiere de intersecţia cu strada Ursului şi mă îndreptam spre Prefectură. La trecerea de pietoni semaforizată erau trei copii, cu vârste nu mai mari de 12 ani. La semafor era roşu la pietoni. Stăteau pe bordură şi urmăreau maşinile care treceau. Mi s-a părut ceva suspect şi am încetinit. Mare mi-a fost însă surpriza când m-am apropiat şi m-am trezit că unul dintre ei sare în faţa maşinii. Am apucat să frânez şi când am deschis uşa de la maşină să-l cert a luat-o la fugă pe un pasaj”, ne-a povestit un şofer care a dorit ca ceea ce a pățit să fie mediatizat mai ales că mai auzise de astfel de pățanii ale șoferilor prin Bistrița.
Astfel se pare că „metoda accidentul” are o nouă variantă la Bistrița! Sunt şoferi care povestesc că sunt copii de etnie romă care stau la marginea drumului sau prin parcări şi se aruncă în faţa maşinilor, de obicei în laterala mașinii. Odată ce au fost ”accidentaţi” începe „circul”. Apar părinţii şi rudele care agresează şoferul şi îl ameninţă cu plângeri la poliţie. Spiritele se calmează abia când începe negocierea. Ca să nu anunţe poliţiştii, romii cer bani. Șoferii, șocați de ceea ce putea să se întâmple și bucuroși că nu au rănit pe nimeni, se lasă trași în capcană.
Anul trecut, un şofer a plătit 500 de lei unui tânăr care i-a sărit în faţa maşinii, tot pe Bulevardul Republicii. Omul s-a simţit vinovat şi a anunţat totuşi poliţiştii într-un final, când și-a dat seama că nu e tocmai în regulă ce s-a întâmplat.
„Dacă apar astfel de situaţii, şoferii trebuie să ştie că au obligaţia să anunţe poliţia. Un accident rutier cu victimă trebuie obligatoriu anunţat. Aceştia nu trebuie să părăsească locul accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor pentru că asta înseamnă infracţiune”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, insp. Virginia Pîrlea.
În cazul accidentelor rutiere cu victime se deschid dosare penale pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Cercetările polițiștilor scot însă la iveală cine este adevăratul vinovat, iar dacă se dovedeşte că pietonul este de vină acesta va fi cel tras la răspundere.