După ce zilele trecute i-a invitat pe bistrițeni să taxeze comportamentele nepotrivite ale personalului medical din Spitalul Județean – directorul acestei instituții atrage atenția comunității că și personalul medical are dreptul să fie tratat cu respect și că amenințarea la adresa acestuia se poate pedepsi cu închisoarea.
„Stimați pacienți și aparținători,
comportamentul respectuos într-o unitate sanitară trebuie să fie reciproc, atât din partea personalului medical, cât și a pacienților și aparținătorilor, personalul medical nefiind obligat să tolereze un comportament necorespunzător.
În acest sens vreau să vă fac cunoscute prevederile Legii nr. 212 din 2012, cu mențiunea că Spitalul Județean de Urgență Bistrița, instituție pe care o reprezint, nu va ezita să depună sesizări organelor de drept, în vederea cercetării și sancționării faptelor de agresiune fizică și verbală adresate personalului medical”, a anunțat ieri managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.
Gabriel Lazany a prezentat și care sunt faptele reprobabile care nu au ce căuta în Spitalul Județean din Bistrița, amintind bistrițenilor care sunt prevederile legii nr. 212 din 2012:
(1) Amenințarea săvârșită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, șofer de autosanitară, ambulanțier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Lovirea sau orice acte de violență săvârșite împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(3) Vătămarea corporală săvârșită împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
(4) Vătămarea corporală gravă săvârșită împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.